În anumite regiuni de pe litoral, Marea Neagră prezintă o nuanță brun-roșcată. Specialiștii oferă explicații.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Culoarea brun-roșcată a apei pe litoralul românesc al Mării Negre

Pe litoralul românesc al Mării Negre, apa a prezentat, în ultimele zile, o nuanță brun-roșcată, fenomen ce se atribuie unei dezvoltări abundente a microalgelor, fără a fi vorba despre o poluare chimică. Biologul Adrian Bîlbă a efectuat analize microscopice asupra probelor de apă recoltate din Portul Tomis din Constanța și a concluzionat că este vorba de o microalgă brună din genul Lingulodinium, care este rezistentă la variațiile de mediu, în special la salinitate.

Bîlbă a explicat că această microalgă poate secreta o biotoxină, dar aceasta devine periculoasă doar în cazul acumulării în organismul moluștelor filtratoare, cum ar fi midii. „S-au alertat pescarii și curioșii din cauza prezenței apei brun-roșcate, în special în Portul Tomis, unde am recoltat și analizat probe. După centrifugare, am obținut un sediment care a demonstrat existența acestor alge brune, identificate de specialiștii de la INCDM”, a declarat Bîlbă.

El a subliniat că nu este vorba despre o contaminare chimică, ci doar despre alge brune. Deși există specii de microalge care pot deveni toxice, în cazul de față, riscul pentru oameni este minim. „Substanțele și toxinele acumulate nu prezintă un risc pentru om în diluția marină. Astfel, putem înota, atinge sau ne juca în apă fără probleme”, a adăugat biologul.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *