Acțiune penală împotriva unui comisar șef adjunct ANPC
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au inițiat acțiunea penală și au dispus controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 22 octombrie 2024, împotriva lui Popa Daniel, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov. Acesta este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită și o infracțiune legată de divulgarea de informații confidențiale.
Detalii ale cazului
Conform ordonanței procurorilor, în perioada mai – august 2024, Popa Daniel, în exercitarea funcției sale, ar fi pretins și primit sume de bani de la diferiți operatori economici, legat de neefectuarea unor controale și neaplicarea sancțiunilor corespunzătoare. De exemplu, în data de 14 iunie 2024, în cadrul unui control la o societate de panificație din Popești Leordeni, acesta ar fi solicitat suma de 30.000 lei pentru a nu aplica sancțiunea de închidere a unității, optând în schimb pentru o amendă mai mică.
Într-un caz separat, pe 8 aprilie 2024, Popa Daniel ar fi primit 10.000 lei de la două persoane pentru a le oferi informații despre viitoarele controale ale Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov.
Informații confidențiale divulgate
În perioada august – septembrie 2024, inculpatul ar fi comunicat unei persoane informații care nu erau destinate publicității, referitor la controalele ce urmau să aibă loc în zona unui spațiu comercial deținut de acea persoană, cu scopul de a o proteja de eventuale sancțiuni contravenționale sau penale.
Obligațiile impuse de controlul judiciar
În timpul controlului judiciar, Popa Daniel trebuie să respecte mai multe obligații, printre care se numără prezentarea la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, interdicția de a părăsi teritoriul României și interdicția de a comunica, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar. De asemenea, acesta nu are voie să exercite funcția de comisar ANPC.
Inculpatului i s-a subliniat că, în cazul încălcării cu rea-credință a acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.
Percheziții în cadrul unei anchete de corupție
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) desfășoară cercetări într-o cauză penală ce implică suspiciuni de corupție pentru perioada 2023-2024. Această investigație beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Pe 22 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în patru locații din municipiul București și din județele Ilfov și Giurgiu. Aceste locații sunt asociate cu domiciliile unor persoane fizice. Surse neoficiale sugerează că descinderile vizează inspectori ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), suspectați de primirea de mită.
Contextul legal al anchetei
În cadrul acestei investigații, se desfășoară acte de urmărire penală și împotriva altor persoane. Este important de subliniat că continuarea urmăririi penale, precum și inițierea acțiunii penale, sunt etape reglementate de Codul de procedură penală. Aceste etape sunt menite să asigure un cadru procesual adecvat pentru administrarea probatoriului, respectând în același timp principiul prezumției de nevinovăție.
Reguli de comunicare
Acest comunicat a fost redactat în conformitate cu reglementările privind relația dintre sistemul judiciar și mass media, asigurând transparența în procesul de informare publică.