Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Areta
În data de 24 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea Sfântului Mare Mucenic Areta, împreună cu toți cei care l-au însoțit. Acesta a fost conducător al cetății Negran, situată în Etiopia, în perioada împărăției lui Iustin, în anul 442. În acea vreme, împăratul Elezvoi, un lider credincios, domnea în Etiopia, în timp ce în țara omeritilor conducea un păgân, Dunaan, de origine evreiască. Această țară, menționată în Scriptură, este cunoscută sub numele de Sava, iar grecii o numeau Arabia fericită.
Elezvoi a reușit să-l înfrângă pe Dunaan, în urma căruia a numit paznici credincioși pentru a proteja cetățile. Aceasta a determinat pe Dunaan să declare război, omorând paznicii lui Elezvoi. Ajungând la cetatea Negran, Dunaan a încercat să o cucerească prin asediu. Neavând succes, a jurat că nu va răni creștinii din cetate și a intrat. Însă, încălcându-și jurământul, a omorât toți cei din cetate, atât bărbați, cât și femei, care au rămas fervenți în credința lor în Hristos. Sfântul Areta s-a distins prin curajul și demnitatea sa în fața suferinței, în ciuda vârstei înaintate, care îi limita mobilitatea. Acesta a întărit pe toți cetățenii săi în credință și, în cele din urmă, a fost martirizat prin sabie, plecând astfel către Domnul.
Pomenirea Muceniței Sevastiana
În aceeași zi, se comemorează și suferința femeii care a fost alături de Sfântul Areta, precum și a copilului ei, care, văzându-și mama în flăcări, s-a aruncat în foc pentru a fi împreună cu ea. De asemenea, se pomenește și de Sfânta Muceniță Sevastiana. În timpul împărăției lui Dometian, Sevastiana, care trăia în cetatea lui Marchian, a fost denunțată guvernatorului Serghie ca fiind creștină. A fost adusă înaintea acestuia și, mărturisindu-și credința, a declarat că a fost ucenica Apostolului Pavel, fiind botezată de el. A arătat că este pregătită să sufere moartea pentru Hristos.
În urma mărturisirii sale, a fost supusă torturii, fiind lovită cu bâte de plumb pe tot trupul și apoi întemnițată. În temniță, i s-a arătat apostolul Pavel, care i-a spus să nu se îngrijoreze, căci va trebui să se prezinte legată în fața guvernatorului. După șapte zile, guvernatorul a ordonat să fie scoasă din închisoare și a condamnat-o să se arunce într-un cuptor aprins. Cu toate acestea, Sevastiana a supraviețuit neavătămată, iar miracolul a stârnit uimirea celor prezenți. În timpul rugăciunii sale, o voce puternică din cer a răsunat, însoțită de fulgere și tunete, provocând panică printre cei care o priveau, inclusiv guvernatorul.
Acesta, surprins, a întrebat-o cine este și din ce cetate provine, însă Sfânta tăcea. Aflând de la cei din jur că este din Mitropolia Iracliei, guvernatorul a decis să o trimită legată la conducătorul de acolo. Îngerul Domnului i s-a arătat, încurajând-o să nu se teamă, promițându-i că va fi alături de ea în fața guvernatorului Pompian, iar astfel a pornit spre Iraclia.
Martiriul Sfintei
În fața guvernatorului, sfânta a fost supusă unei torturi nemiloase, fiind atârnată de un lemn. În ciuda suferințelor, din carnea sa se răspândea un parfum plăcut de mir. Chiar și în agonia ei, se ruga în tăcere, în timp ce cei din jur considerau că trupul ei este lipsit de viață. După ce a fost coborâtă de pe lemnul de tortură, trupul ei a fost dat prădătorilor. Un leu mare a fost eliberat pentru a o devora, dar, din voința divină, a început să vorbească, lăudând-o pe sfântă și mustrându-i pe cei necredincioși.
Apoi, a fost eliberată o leoaică fioroasă, care nu i-a adus niciun rău. Cele două fiare au stat împreună, ca și cum ar fi fost două mielușele blânde, ceea ce i-a stârnit uimirea guvernatorului, care a decis să fie judecată. A scos-o din cetate și i-a tăiat capul, din care a curs lapte în loc de sânge. Pagânul a pus trupul și capul sfintei într-un sac, adăugând 300 de litri de plumb, și l-a aruncat în mare.
Însă îngerul Domnului a rupt sacul și a adus trupul sfintei în locul numit Risiston. O nobilă pe nume Amia, aflând despre acest lucru, a înfășurat moaștele cu o pânză curată și cu mirezme scumpe, așezându-le în același loc, la Risiston.
Alte Sfinte Sărbătorite în Această Zi
În aceeași zi, au fost comemorați și Sfinții Marcu, Sotirih și Valentin, care și-au încheiat viața în suferințe. De asemenea, este amintit și Sfântul Acachie, preotul, care a fost martirizat prin sabie. Tot în această zi, Sfântul Mucenic Nerdon a suferit moartea prin foc. De asemenea, este celebrat și Sfântul Proclu, Patriarhul Constantinopolului, care a părăsit această lume în pace.
Prin rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.