Marele Mucenic Dimitrie, prăznuit pe 26 octombrie
Marele Mucenic Dimitrie, cunoscut și sub numele de Dumitru, Izvorâtorul de Mir, este o figură centrală în tradiția creștin-ortodoxă, sărbătorită anual pe 26 octombrie. Acesta este reprezentat printr-o icoană pe sticlă ce face parte din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară din Constanța.
Icoana lui Dimitrie, realizată în secolul al XIX-lea
Icoana, de dimensiuni reduse, este încadrată într-o ramă din lemn vopsită în nuanțe de brun și verde și a fost creată în secolul al XIX-lea, în Mărginimea Sibiului, o zonă renumită pentru tradițiile iconografice din Transilvania. În imagine, Sfântul Dimitrie este reprezentat călărind un cal brun, purtând o armură aurită, în timp ce îl înfruntă simbolic pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului Maximilian, cunoscut pentru persecuțiile împotriva creștinilor. În realizarea acestei lucrări, meșterul a folosit o cantitate generoasă de foiță de aur.
Tradiții de Sânmedru
În ajunul sărbătorii, în comunitățile tradiționale, se obişnuia să se aprindă „focul lui Sânmedru”, peste care copiii săreau pentru a se asigura sănătatea pe parcursul întregului an, iar tinerii pentru a-și găsi parteneri de viață. Totodată, femeile obișnuiau să împartă copiilor nuci, mere, struguri și prune uscate, la lumina focului, în seara festivităților.
Simbolismul vremii și al anotimpurilor
Conform tradiției populare, Sânmedru și Sângiorz sunt considerați păstrătorii „cheilor vremii”. Sfântul Dumitru, având aceste chei, închide vara, eliberată de Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie, și deschide calea iernii. Astfel, pădurile care primăvara sunt înverzite de Sângiorz devin, începând cu 26 octombrie, sterpe și lipsite de frunze.
Se spune că, dacă vremea de Sfântul Dumitru este favorabilă, toamna va fi lungă și plăcută.