Care este programul audierilor comisarilor desemnați?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Audierile comisarilor europeni desemnați

Audierile pentru confirmarea comisarilor europeni desemnați sunt programate între 4 și 12 noiembrie. Acestea se vor desfășura în sălile 2Q2 și 4Q2 din clădirea ANTALL a Parlamentului European din Bruxelles. În fiecare zi, vor avea loc maximum șase audieri, iar două reuniuni vor fi organizate simultan. Toate audierile sunt publice și pot fi urmărite live pe platforma online a Parlamentului European.

Comisarul propus de România, Roxana Mânzatu, urmează să fie audiat pe 12 noiembrie, conform programului publicat de instituția europeană.

Structura audierilor

Fiecare audiere are o durată de trei ore. Comisarul desemnat va deschide sesiunea cu o declarație introductivă de 15 minute, urmată de o serie de întrebări din partea eurodeputaților. Fiecare grup politic va avea alocat un timp specific, pe care îl va distribui membrilor săi. Comisarul va beneficia de un timp dublu pentru a răspunde întrebărilor în comparație cu timpul alocat pentru acestea. La finalul sesiunii, comisarul poate face o scurtă declarație încheietoare.

Evaluarea comisarilor desemnați poate fi realizată de o singură comisie sau de mai multe, în funcție de portofoliul atribuit. De asemenea, alte comisii pot fi invitate să participe și să adreseze întrebări. Evaluarea finală va fi efectuată de coordonatorii comisiei sau comisiilor implicate.

Evaluarea audierilor

După încheierea audierilor, președintele și coordonatorii grupurilor politice se vor întâlni pentru a evalua dacă comisarul desemnat are calificările necesare pentru a deveni membru al Comisiei Europene și pentru a-și îndeplini responsabilitățile asociate portofoliului său. În termen de 24 de ore, coordonatorii vor trimite o scrisoare de recomandare confidențială, care va fi analizată de Conferința președinților de comisie, înainte de a fi trimisă Conferinței președinților.

Coordonatorii pot ajunge la un consens privind aprobarea sau respingerea unui candidat. În cazul în care opiniile sunt divergente, este necesară aprobarea a cel puțin două treimi din membrii comisiei. Dacă nu se obține această majoritate, coordonatorii pot solicita informații suplimentare prin întrebări scrise sau pot relua audierea, cu aprobarea Conferinței președinților. Audierea suplimentară nu poate depăși 1,5 ore și are rolul de a clarifica aspectele rămase neclarificate.

Dacă nu se formează o majoritate simplă în rândul coordonatorilor în oricare dintre etapele procesului, președintele va convoca o reuniune a comisiei pentru a supune la vot aprobarea candidatului. Votul va fi secret, cu ușile închise, și va necesita o majoritate simplă. După întrebările scrise și/sau reluarea audierii, coordonatorii pot aproba comisarul desemnat cu o majoritate de cel puțin două treimi. În cazul în care această aprobată nu se realizează, președintele va organiza un vot secret pentru a evalua capacitatea candidatului de a-și îndeplini atribuțiile, care va necesita o majoritate simplă pentru a recomanda aprobarea.

Rezultatul și încheierea audierilor

La finalul tuturor audierilor, Conferința președinților de comisie va analiza rezultatele și va decide pașii următori în procesul de confirmare a comisarilor europeni desemnați.

Concluziile Conferinței Președinților

Conferința președinților va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente, precum și recomandările Conferinței președinților de comisie. După această evaluare, pe 21 noiembrie, se va declara închiderea audierilor. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce toate audierile vor fi oficial închise.

Următoarele Etape: Alegerea Comisiei în Plen

După finalizarea audierilor, Ursula von der Leyen, președinta aleasă a Comisiei Europene, va prezenta colegiul complet al comisarilor și programul său în cadrul unei sesiuni plenare. Această prezentare va fi urmată de o dezbatere cu deputații europeni. Orice grup politic sau un grup format din cel puțin o douăzecea parte dintre membrii Parlamentului poate depune o propunere de rezoluție.

Întreaga Comisie Europeană trebuie să obțină aprobarea Parlamentului, care se va realiza prin majoritatea voturilor exprimate, în cadrul unui vot cu apel nominal. Votul este programat să aibă loc în sesiunea plenară din perioada 25-28 noiembrie, desfășurată la Strasbourg. Odată ce Parlamentul confirmă Comisia, aceasta va fi numită oficial de Consiliul European, printr-o decizie adoptată cu majoritate calificată.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *