Nașterea și viața Reginei Maria a României
Pe 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, s-a născut Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, cunoscută în România sub numele de Regina Maria. La 29 decembrie 1892, aceasta s-a căsătorit cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României, intrând astfel în istoria țării noastre.
După căsătorie, Regina Maria devine o figură centrală în destinul României, dedicându-se țării și poporului său pe parcursul întregii sale vieți. Regina a trecut în neființă pe 18 iulie 1938, la Sinaia, iar ultima sa dorință a fost ca inima să-i fie depusă în capela ortodoxă Stella Maris, situată pe malul Mării Negre, la Balcic, pentru a veghea asupra României, conform unui obicei medieval.
Mesajul Reginei Maria către poporul său
În Testamentul său, Regina Maria a lăsat un mesaj emoționant pentru poporul român: “Ţării mele şi Poporului meu, când veţi ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniştea mormântului.”
Regina își amintește de venirea sa în România la vârsta de 17 ani, când se simțea străină într-o țară nouă. Cu toate acestea, dragostea sa pentru România a fost profundă și a crescut în timp, transformându-se dintr-o mândrie tânără într-o răbdare profundă. “Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri”, povestește ea, subliniind rolul său de călăuză și inspirație pentru națiune.
Vila Regală din Mamaia
Vila regală din Mamaia, construită între 1923 și 1926 după planurile arhitectului Mario Stoppa, a fost destinată Reginei Maria a României. Inaugurarea a avut loc în 1926. Ulterior, clădirea a devenit parte din proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai, iar acolo, tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei.