Trans-Oil achiziționează terminalul Frial din Portul Constanța
Milionarul Vaja Jhashi, CEO al Grupului Trans-Oil din Republica Moldova, a anunțat intenția de a achiziționa terminalul Frial din Portul Constanța. Pe 25 octombrie, a fost semnat un acord de cumpărare, urmând ca tranzacția să fie finalizată până la sfârșitul anului, cu condiția obținerii aprobării din partea Consiliului Concurenței. Tot în acest an, compania a achiziționat un alt terminal de cereale în Portul Odesa, Ucraina. În România, Trans-Oil este cunoscută și pentru achiziția grupului Ravoca, fondat de Adrian Porumboiu, precum și pentru fabrica de ulei de la Țăndărei.
Grupul Trans-Oil, condus de Vaja Jhashi, a parafat un acord de cumpărare de acțiuni pentru terminalul Frial. Acordul a fost semnat vineri, 25 octombrie, marcând un moment semnificativ în strategia pe termen lung a grupului de a-și extinde prezența în hub-ul logistic al Mării Negre.
Tranzacția este așteptată să fie încheiată până la finalul anului 2024, odată ce va fi obținută aprobarea necesară. Finanțarea achiziției va proveni din resurse proprii și dintr-un împrumut pe termen lung de la o instituție bancară europeană. Grupul intenționează să extindă considerabil capacitățile de stocare ale terminalului, dezvoltare care va beneficia de un grant din partea Guvernului României, prin Ministerul Transporturilor.
Recent, compania Frial a solicitat un ajutor financiar de 39.710.510,80 lei pentru o investiție totalizând 61.873.414,94 lei. Înființată în 1991 și situată în Portul Constanța, firma este deținută de Jantixpark SRL, avându-l ca beneficiar pe francezul Fouad Khayat. Administratorii companiei includ nume precum Adriana Elena Petrescu, El Khoury Habib, Marcel Ionel Barna, Fouad Khayat și Bogdan Băcescu. Pentru anul 2023, Frial a raportat o cifră de afaceri de 52.704.514 lei, un profit net de 16.245.136 lei și datorii de 17.579.294 lei, având 100 de angajați.
Ajutorul solicitat este destinat extinderii suprastructurii portuare pentru încărcare, descărcare și depozitare de cereale. Terenul pe care se va realiza investiția are o suprafață de 4.000 de metri pătrați și este deținut de Statul Român, fiind administrat de Ministerul Transporturilor, concesionat de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța și închiriat de Frial SA. Proiectul „Extindere suprastructură portuară de încărcare, descărcare și depozitare cereale“ va include construirea a șase celule metalice pentru depozitarea cerealelor, două turnuri elevator, o cabină de automatizare pentru control, o linie de descărcare mixtă pe calea ferată industrială și un post de transformare cu o capacitate de 2.500 KVA.
În plus, Frial a manifestat interes în 2023 pentru construirea unui terminal dedicat bitumului în Portul Constanța, în parteneriat cu Oil Terminal.
„Achiziția Terminalului Frial reprezintă un pas important în strategia noastră de dezvoltare în Portul Constanța și ne va permite să livrăm mărfuri de calitate superioară clienților noștri din întreaga regiune“, a declarat reprezentantul grupului Trans-Oil.
Trans-Oil își extinde operațiunile printr-o nouă achiziție
Grupul Trans-Oil, un important jucător în sectorul agroindustrial, își consolidează poziția pe piață printr-o nouă achiziție. Vaja Jhashi, CEO al companiei, a declarat că această investiție va permite îndeplinirea cerințelor în continuă creștere ale clienților și va sprijini obiectivele de dezvoltare ale grupului în anii ce urmează.
Despre Trans-Oil
Trans-Oil este un conglomerat agroindustrial diversificat, implicat în activități precum zdrobirea semințelor oleaginoase, manipularea și depozitarea cerealelor, precum și comerțul internațional cu mărfuri. De asemenea, compania produce ulei vegetal în vrac și îmbuteliat, precum și făină. Cu un portofoliu format din peste 20 de companii, Trans-Oil deține o cotă de 95% pe piața procesării semințelor de floarea soarelui și a producției de ulei, precum și aproximativ 57% din exporturile de cereale și oleaginoase din Moldova.
Capacitate de export și terminale
Terminalele de export ale Trans-Oil oferă servicii de manipulare și transbordare pentru petrol și cereale în Ucraina, Republica Moldova și Serbia. Capacitatea totală de transfer a celor șase terminale deținute de companie depășește 6 milioane de tone pe an. În plus, în 2024, grupul a achiziționat terminalul de cereale Olimpex din Odesa, Ucraina, consolidând astfel și mai mult rețeaua sa de operațiuni.