Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează o conferință dedicată lui Cristian Teodorescu
Pe data de 7 noiembrie 2024, la ora 17:00, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța va găzdui o conferință cu tema „Constănțenii din operele literare ale lui Cristian Teodorescu”. Evenimentul va avea loc în Sala „Liliana Lazia” (etajul II) și va fi moderat de dr. Amelia Stănescu, managerul interimar al bibliotecii. La discuții va participa și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu al bibliotecii.
În centrul dezbaterii se va afla romanul „Medgidia, orașul de apoi”, publicat la Editura Cartea Românească în anul 2009.
Despre Cristian Teodorescu
Cristian Teodorescu, născut în 1954 la Medgidia, este un prozator, eseist și publicist român. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, specializându-se în limba română și engleză. Activitatea sa literară a început la vârsta de 14 ani, când a publicat primele sale lucrări în revista „Vînătorul și pescarul sportiv”. Debutul său editorial a avut loc în 1983, în cadrul antologiei „Desant 83” (Cartea Românească).
De-a lungul carierei, Teodorescu a publicat numeroase volume, printre care „Maestrul de lumini” (1985), „Tainele inimei” (1988), „Faust repovestit băieților mei, Petre și Matei” (1991), „Povestiri din lumea nouă” (1996), „Îngerul de la benzinărie” (2002) și romanele „Medgidia, orașul de apoi” (2009), „Șoseaua Virtuții • Cartea Cîinelui” (2015), „Cartea pisicii” (2017) și „București, marea speranță” (2019).
În cariera sa, Cristian Teodorescu a fost distins cu numeroase premii, printre care Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990) și Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor (2010). Operele sale au fost traduse în diverse limbi, inclusiv olandeză, franceză, engleză, muntenegreană, poloneză și maghiară.
Despre romanul „Medgidia, orașul de apoi”
Romanul „Medgidia, orașul de apoi” este apreciat pentru portretizarea Dobrogei și a diversității culturale a regiunii. Doru Bușcu subliniază faptul că Teodorescu a reușit să capteze esența locurilor și oamenilor printr-o narațiune fascinantă, transformându-le într-o poveste literară deosebită. Prin acest roman, cititorii au ocazia să descopere poveștile și atmosfera unică a Dobrogei, prezentate cu măiestrie și sensibilitate de autor.