Evenimente culturale la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța în noiembrie
Luna noiembrie aduce o serie variată de evenimente culturale la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Instituția a pregătit o gamă diversificată de activități, inclusiv lansări de carte, conferințe, vernisaje, cercuri de lectură, spectacole de muzică și poezie, întâlniri cu bibliotecarii, zile aniversare, ateliere și activități pentru copii, precum și expoziții de documente și cărți.
Programul evenimentelor
5 noiembrie 2024 – Lansarea cărții „Cartea cu Licurici”, publicată de Editura Bifrost, autor Maria Micu. La eveniment vor participa elevi de la Liceul „Educația viitorului”, iar prezentările vor fi susținute de prof.univ.dr. Cristina Tamaș și conf.univ.dr. Marinela Vrămuleț. Activitatea va avea loc la ora 12:30 în Sala de evenimente, responsabil fiind Alina Grama.
5 noiembrie 2024 – Vernisajul expoziției „Cărțile de rugăciuni – abecedare ale credinței și pâine pentru suflet”, în holul central, la ora 13:00.
6 noiembrie 2024 – Activitate nonformală dedicată elevilor clasei I de la Școala Generală nr. 39, cu vizionare de diafilme și lectură, programată pentru ora 11:30 în Ludotecă/Mediatecă, sub coordonarea dr. Angela-Anca Dobre.
7 noiembrie 2024 – Activitatea „Lectură și joc” cu elevii clasei pregătitoare E de la Școala Gimnazială nr. 39, parte a programului „Școala Altfel”, va avea loc la ora 11:30 în Ludotecă, fiind coordonată de Emilia Condur și Mirela Postelnicu.
7 noiembrie 2024 – Reprogramarea conferinței „Constănțenii din operele literare ale lui Cristian Teodorescu”, moderată de dr. Amelia Stănescu, la ora 17:00 în Sala „Liliana Lazia”, etajul II, unde va participa și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
8 noiembrie 2024 – Vizita elevilor de la Colegiul Economic Mangalia, care vor explora serviciile bibliotecii și vor descoperi ziare vechi din domeniul turismului. Sosirea grupului este estimată între orele 10:30 și 11:00, în Sala de evenimente, parter.
8 noiembrie 2024 – Vernisaje: una organizată de „Careul doamnelor” din cadrul Ligii Navale, la ora 14:00, și alta intitulată „Cutezanță și armonii cromatice” de către Asociația Artiști Dobrogeni, la ora 18:00, ambele având loc în parter.
11 noiembrie 2024 – Masă rotundă pe tema „Dezvoltarea informațională”, cu participarea bibliotecarilor din diverse tipuri de biblioteci, în Sala de evenimente, la ora 14:00, coordonată de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
13 noiembrie 2024 – Dublă lansare de carte cu lucrările „Jumătatea plină a mărului” (prozopoeme) și „Incursiuni literare pontice” (note de lectură) de Mihaela Meravei. Evenimentul, dedicat scriitorilor dobrogeni, se va desfășura la ora 17:00 în Sala de evenimente, unde vor vorbi Ovidiu Dunăreanu, Diana Dobrița Bîlea și dr. Amelia Stănescu.
14-15 noiembrie 2024 – Sărbătorirea Zilei Dobrogei, cu o alocuțiune susținută de un istoric.
Evenimente culturale în perioada noiembrie 2024
În data de 14 noiembrie 2024, va avea loc o masă rotundă și lansarea unui număr festiv al revistei „Biblion”, alături de prezentarea volumului „Transhumanța. Izvoare și mărturii”, coordonat de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu și dr. Luminița Stelian. La eveniment sunt așteptați membri ai Asociației „Izvorul” din Săcele și ai Asociației „Zestrea săceleană”, care vor oferi o expoziție de imagini reprezentative pentru fenomenul transhumanței, precum și un moment artistic dedicat evenimentului. Activitățile se vor desfășura în Aulă, începând cu ora 11:00.
Pe 15 noiembrie 2024, scriitoarea Cristina Andone va susține un „Atelier de poveste”, destinat elevilor de la Școala nr. 28 din Constanța. Evenimentul va avea loc între orele 9:00 și 13:00, la Sala de evenimente, fiind coordonat de Alina Grama.
La 18 noiembrie 2024, Părintele Marius Moșteanu va susține conferința „Despre carte și spiritualitate. La început a fost cuvântul”, începând cu ora 16:00, în Aulă. Evenimentul este organizat de dr. Amelia Stănescu și Ionuț Druche.
Pe 20 noiembrie 2024, în cadrul proiectului „Biblioteca e la Club!”, va avea loc un spectacol de poezie și muzică intitulat „Poezia organism”, cu participarea poetului Mugur Grosu și a artistului vizual Lumi Mihai. Spectacolul va începe la ora 19:00, la Doors Club din Constanța, sub coordonarea dr. Amelia Stănescu și Ionel Alexe.
În zilele de 19 și 21 noiembrie 2024, se vor desfășura activități nonformale dedicate Zilei Internaționale a Salutului, implicând două clase de învățământ primar de la Școala gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”. Profesorii însoțitori vor fi Oana Magdalena Fătu și Elena Ghencea, iar activitățile se vor desfășura între orele 10:00 și 11:30, la Sala de evenimente, fiind coordonate de Mariana Crăciun, Ruxandra Hondrea, Felicia Simion, Doina Moșoiu, Manuela Dinică și Ionuț Druche.
Pe 15 și 29 noiembrie 2024, va avea loc activitatea „Diafilme la Bibliotecă”, o colaborare între Secțiile Împrumut pentru copii și Ludotecă, programată pentru ora 17:00, sub coordonarea Dianei Codreanu și Mirelei Postelnicu.
La 27 noiembrie 2024, va avea loc Cercul de lectură dedicat liricii Ninei Cassian, eveniment ce marchează centenarul acestei personalități. La activitate vor participa elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11:00, la Sala „Liliana Lazia”, etajul II, sub coordonarea dr. Amelia Stănescu și Ionel Alexe.
Expoziții de documente și carte
Între 1 și 30 noiembrie 2024, va fi deschisă expoziția „Dobrogea – spațiu identitar”, dedicată Zilei Dobrogei, care se sărbătorește pe 14 noiembrie, în holul central parter. Responsabili de organizare sunt dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, dr. Luminița Stelian, Angela-Anca Dobre și Adriana Pitu.
În aceeași perioadă, se va desfășura expoziția „I. N. Roman și contemporanii săi. Revista Viața românească”, care va putea fi vizionată în holul central parter. Aceasta este organizată de aceleași persoane menționate anterior.
De asemenea, va fi deschisă expoziția „Parfumul muzicii. Audiții și lecturi olfactive”, care va explora intersecția dintre muzică și parfumuri. Aceasta va avea loc în holul bibliotecii, etajul I, fiind coordonată de Andreea Bușe și Mihaela Pița.
Între 1 și 15 noiembrie 2024, va fi disponibilă expoziția „Miraculoasa Terra”, dedicată DVD-urilor, care va fi găzduită în holul bibliotecii, etajul I, sub coordonarea Emiliei Condur și Mirelei Postelnicu.
Pe 6 noiembrie 2024, va fi organizată o expoziție de carte dedicată aniversării a 110 ani de la nașterea prozatorului pentru copii Alexandru Mitru (1914-1980), care va putea fi vizionată în holul bibliotecii, etajul I. Responsabilii acestei expoziții sunt Becheanu Elena, Codreanu Diana și Dima Iulia.
Evenimente și Proiecte Comunitare la Bibliotecă
Pe 11 noiembrie, se sărbătorește „Ziua Mondială Origami”, ocazie dedicată aniversării lui Lilian Oppenheimer, un nume de referință în fondarea Societății Britanice de Origami și a Asociației Origami din SUA. Evenimentul va avea loc în holul bibliotecii, la etajul I, sub coordonarea Elenei Becheanu, Dianei Codreanu și Iuliei Dima.
În perioada 27 noiembrie 2024, va fi deschisă expoziția „100 de ani de la nașterea Ninei Cassian” (Renee Annie Cassian), o celebră poetă, prozatoare și traducătoare, care a lăsat o amprentă deosebită asupra culturii românești. Expoziția se va desfășura în holul bibliotecii, etaj I, cu responsabilitatea Elenei Becheanu, Dianei Codreanu și Iuliei Dima.
Între 18 și 30 noiembrie 2024, biblioteca va organiza proiecția de filme romantice în cadrul evenimentului „Idile de noiembrie”, recomandate de Secția Mediatecă. Proiecțiile vor avea loc în holul bibliotecii, etaj I, fiind coordonate de Emilie Condur și Mirela Postelnicu.
Proiecte pentru Comunitate
Bibliotecarii, alături de voluntarii Bibliotecii, au inițiat proiecte menite să sprijine comunitatea. Unul dintre acestea este „CODE KIDS – Programează viitorul comunității tale”, un club dedicat micilor programatori, care se desfășoară miercuri, între orele 9:00 și 11:00, și joi, între orele 14:00 și 16:00. Coordonatorii acestui proiect sunt Ali Osber și Elena Cioclin.
Un alt proiect, intitulat „After x Class”, se adresează adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și constă într-un club de cultură vizuală, cu întâlniri săptămânale sâmbăta, între orele 10:00 și 12:00. Activitățile vor explora diferite imagini și contexte, discutând despre influența acestora asupra percepției noastre asupra lumii. Responsabilii acestui club sunt Ali Osber, Cătălui Irina-Giorgiana și Elena Cioclin.
Activități pentru Seniori
Asociația Niciodată Singur organizează activități gratuite pentru persoanele vârstnice, în fiecare vineri, între orele 10:00 și 12:00. Programul din noiembrie include:
- 1 noiembrie 2024 – atelier creativ „Rame foto cu licheni”, Sala de evenimente, parter;
- 8 noiembrie 2024 – atelier creativ „Ornamente de Crăciun din mărgele și sfoară”, Sala de evenimente, parter;
- 15 noiembrie 2024 – „Ora de Yoga” cu Mădălina Stoian, Sala de evenimente, parter;
- 22 și 29 noiembrie 2024 – activitate de socializare pentru seniori, coordonată de asociație, Sala de evenimente, parter.