Modificări legislative ANAF privind Direcția Generală Antifraudă Fiscală
ANAF a anunțat recent modificări în legislația referitoare la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Până acum, inspectorii antifraudă trimiteau contribuabililor un document cunoscut sub numele de „Invitație”. Cu toate acestea, un nou proiect propus de instituție introduce un nou document, denumit „Somație”. Aceasta înseamnă că persoanele care nu răspund la invitație vor primi ulterior o somație, iar în acest document, persoana vizată va fi obligată să se prezinte la sediul instituției.
„Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente pentru efectuarea sau continuarea verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ‘Invitație’, ceea ce a dus la elaborarea de acte de sesizare a organelor de urmărire penală”, se menționează în comunicatul ANAF.
Legea specifică faptul că „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”. La nivelul DGAF, au fost identificate soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală, motivând că documentul intitulat „Somație” nu a fost utilizat și comunicat contribuabililor, astfel că elementele constitutive ale infracțiunii nu erau întrunite.
Introducerea documentului „Somație” va asigura o practică unitară în cadrul organelor de control fiscal, documentul fiind reglementat prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3711/2015, care stipulează modelul și conținutul formularelor și documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală.