Ce sărbătoare importantă se celebrează astăzi, 2 noiembrie 2024?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Sâmbăta Morților și Pomenirea Sfinților

În această zi, creștinii sărbătoresc Sâmbăta Morților, cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă. Aceasta coincide cu pomenirea Sfântului Gavriil, unul dintre sfinții nebuni pentru Hristos, precum și a Sfinților Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie.

Viața și Canonizarea Sfântului Gavriil

Părintele Gavriil, pe numele său Goderdzi Urghebadze, s-a născut pe 26 august 1929 în Tbilisi, Georgia. A trecut la cele veșnice pe 2 noiembrie 1995 și a fost canonizat pe 21 decembrie 2012 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei. Data sa de prăznuire este 2 noiembrie. Canonizarea sa face parte din tradiția de a celebra sfinții nebuni pentru Hristos, care, deși au fost mireni, sunt onorați similar cu sfinții monahi.

Pătimirea Sfinților Mucenici

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie, toți creștini persani, au suferit martiriul în timpul împăratului Sapor al II-lea (339-379). Aceștia au fost supuși unor torturi cumplite datorită mărturisirii credinței lor. În timpul detenției lor, îngerul Domnului și Hristos, sub forma unui bărbat cu fața strălucitoare, le-au adus mângâiere și putere.

Datorită rugăciunilor lor, idolul lui Die a fost distrus, iar Sapor a fost redus la tăcere. Printre cei care s-au convertit la creștinism se numără și Aftonie, unul dintre tortionari, care a strigat: „Mare este Dumnezeul Creștinilor!” Acesta a fost omorât pe loc, alături de alți creștini persani. Împăratul a ordonat ca Achindin, Pigasie și Anempodistus să fie cusuti în piei de animale și aruncați în mare. Totuși, prin intervenția lui Aftonie, aceștia au fost salvați.

Elpidifor, un nobil de la curtea împăratului, a fost condamnat la moarte prin decapitare pentru că și-a mărturisit credința. Alături de el, au fost uciși șapte mii de creștini persani. Conform tradiției, Achindin, Pigasie și Anempodistus au fost aruncați într-un cuptor de foc, unde și-au dat viața pentru credința lor.

Pomenirea altor Sfinți

Pe lângă Sfinții Mucenici menționați, în această zi se mai fac pomeniri pentru Sfinții Eudoxie, Agapie, precum și pentru alte opt sfinte, Sfintele Mucenite Chiriachi, Domnina și Doamna, și Sfântul Cuvios Marcian din Cir.

Conform Sinaxarului, se sărbătoresc și alți sfinți, printre care Sfântul Mucenic IUST din Trieste, Sfântul Mucenic VICTORIN, episcop de Pettau, și cei opt mucenici care au suferit împreună cu Eudoxie și Agapie. De asemenea, sunt pomeniți și Sfinții Ambrozie, Ebba I cea Bătrână, Gheorghe, Antonie Mărturisitorul, și mulți alții din tradiția ortodoxă.

Sfinți pomeniți pe 1 noiembrie

În data de 1 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe mai mulți sfinți remarcabili. Printre aceștia se numără Sfinții Noi Mucenici Victorin, episcop, și Vasile, preot, care au suferit în Rusia în anul 1918. De asemenea, este pomenit și Sfântul Cuvios Ermin, un pustnic din Anglia, alături de Sfinții Mucenici Publie, Victor, Hermes și Papia, originari din Africa de Nord.

Acești sfinți sunt recunoscuți pentru credința și jertfa lor, oferind un exemplu de devotament și curaj în fața persecuțiilor. Ziua de 1 noiembrie este, astfel, un prilej de reflecție asupra valorilor creștine și a puterii credinței în vremuri dificile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *