Festivalul de Film Românesc din Washington, ediția a cincea
Între 7 și 10 noiembrie 2024, va avea loc cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Românesc din Washington, găzduită de Landmark’s E Street Cinema, un cinematograf renumit în capitala Statelor Unite. Acest festival a devenit un eveniment de referință în promovarea cinematografiei românești în spațiul nord-american.
O celebrare a parteneriatului România – NATO
În acest an, festivalul marchează 20 de ani de la aderarea României la NATO, parte a unei inițiative mai ample de diplomație publică organizate de Ambasada României în SUA. Sub titlul “New Romanian Perspectives”, evenimentul va prezenta șase filme românești recente, la proiecțiile cărora vor participa actori și regizori din România, care vor interacționa cu publicul în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri moderate de criticul de film Mihai Fulger.
Filmele prezentate
Festivalul va debuta cu filmul premiat “Unde merg elefanții”, regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, și se va încheia cu “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, care este propunerea României pentru Premiile Oscar 2025, la categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional”. Alte filme incluse în program sunt “Săptămâna Mare” de Andrei Cohn, “Warboy” de Marian Crișan, “Horia” de Ana-Maria Comănescu și “TWST: Things We Said Today” de Andrei Ujică.
Sprijinul comunității
Festivalul este organizat de Ambasada României la Washington și Institutul Cultural Român de la New York, beneficiind de sprijinul sponsorilor precum Lidl, Dedeman, BCR, Banca Transilvania, Revolution Residence, Global Vision, Raiffeisen Bank, EMag și Kaufland. Acest eveniment face parte dintr-un program cultural extins dedicat aniversării a două decenii de la aderarea României la NATO.
Mesajul ambasadorului
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, subliniază importanța festivalului, afirmând că acesta reiterează rolul său de eveniment cinematografic cultural de prim rang din Statele Unite. El evidențiază diversitatea creativă a cinematografiei românești, care a devenit o forță pe scena internațională, și subliniază dinamismul și creativitatea parteneriatului cultural România – SUA.