Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, inclus în proiectul de reabilitare a monumentelor de arhitectură vernaculară în aer liber.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Anunț privind finanțarea pentru muzee în aer liber

Raluca Turcan a declarat, prin intermediul rețelelor sociale, că pe 5 noiembrie 2024 au fost semnate contractele de finanțare nerambursabilă pentru apelul dedicat acțiunii tematice „Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”.

Ministrul Culturii a subliniat importanța acestui demers, menționând că la începutul anului a fost creat cadrul legal necesar pentru ca Institutul Național al Patrimoniului să poată sprijini refacerea caselor memoriale, bisericilor monument istoric, gărilor de patrimoniu și muzeelor în aer liber. De asemenea, a fost obținut un buget semnificativ de 446 milioane de lei pentru aceste apeluri, ceea ce constituie o premieră în domeniul protejării patrimoniului construit.

Beneficiarii finanțării

Printre cei zece beneficiari ai acestui apel se numără Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației, Complexul Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean „Aurealian Sacerdoțeanu” din Vâlcea, Muzeul Etnografic al Țării Oașului din Negrești-Oaș, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești.

Reacții și mulțumiri

Raluca Turcan a exprimat recunoștință față de Ciprian Ștefan, managerul Complexului Național Muzeal „ASTRA”, Oana Zaharia, managerul Institutului Național al Patrimoniului, și întreaga echipă pentru eforturile depuse, care au dus la acest rezultat pozitiv.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *