Necrolog dedicat regretatului arheolog Ghiorghe Papuc

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Tragedie în Arheologia Dobrogeană: Moartea lui Ghiorghe Papuc

O veste tristă a lovit comunitatea arheologică din Dobrogea, în special Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Ghiorghe Papuc, cunoscut în mediul arheologic românesc sub numele de Gică Papuc, a decedat, lăsând în urmă o moștenire importantă în domeniu, după o lungă suferință.

Viața și Educația lui Ghiorghe Papuc

Născut pe 23 aprilie 1946, în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în localitatea Valea Seacă, actualmente parte a comunei Valul lui Traian, Ghiorghe Papuc a urmat școala primară în satul său natal. În 1960, s-a înscris la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Inițial interesat de studierea Dreptului, a decis să urmeze cursurile Facultății de Istorie din București, unde a fost admis pe locul opt. În cadrul acestei instituții, a beneficiat de îndrumarea unor personalități de marcă ale arheologiei românești, precum Emil Condurachi, Gheorghe Ștefan și Ion Nestor. A finalizat studiile universitare cu lucrarea de licență intitulată „Politica internă a domnitorului Matei Basarab”. Începând cu 1 septembrie 1969, a fost angajat la Muzeul Regional Dobrogea, în contextul în care instituția își pierdea un fondator important, Vasile Canarache.

Contribuții în Domeniul Arheologiei

Peste trei decenii, Ghiorghe Papuc a colaborat cu Adrian Rădulescu, o figură emblematică a arheologiei românești. Prima sa campanie de săpături a avut loc în 1970 la Adamclisi, unde a lucrat la săpăturile de la Poarta de Sud, alături de colegul său Radu Ocheșeanu, sub îndrumarea profesorului Ion Barnea. Această activitate a fost recunoscută în anul 1979, când echipa a primit premiul „Vasile Pârvan” pentru cercetările publicate în Editura Academiei Române.

Un moment esențial în cariera sa a fost reamenajarea expoziției din clădirea fostului Palat Comunal, între 1976 și 1977, unde Ghiorghe Papuc a jucat un rol important în organizarea noului muzeu. De asemenea, în 1978, cu ocazia centenarului independenței de stat a României, s-a implicat în restaurarea Monumentului Triumfal și în amenajarea muzeului de la Adamclisi.

Activitate Științifică și Proiecte de Cercetare

Ghiorghe Papuc a avut o activitate științifică prolifică, participând la numeroase conferințe și cursuri internaționale în Italia, Franța și Germania. Săpăturile arheologice la Constanța, în care a fost implicat, au fost diverse și s-au concentrat în special pe zona peninsulară, incluzând locuri precum Parcul Catedralei și fundațiile catedralei episcopale. O parte dintre descoperirile sale au fost incluse în teza de doctorat „Tomis. Aprovizionarea cu apă a cetății în epoca romană târzie”, susținută în 2000 la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Rolul în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

În 1990, Ghiorghe Papuc a fost numit director adjunct al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, continuând să contribuie activ la dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural al regiunii.

Tribut adus lui Ghiorghe Papuc, un promotor al arheologiei dobrogene

Activitatea lui Ghiorghe Papuc a fost marcată de realizări remarcabile, culminând cu numirea sa ca director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în anul 2002. De-a lungul carierei sale, a contribuit semnificativ la patrimoniul cultural al regiunii.

În anul 2000, Papuc a devenit membru al Comisiei Naționale de Arheologie, iar în 2001 a obținut titlul de cercetător științific I. În această perioadă, a coordonat proiectul „Cultura 2000”, în cadrul căruia au fost documentate inscripțiile de la Adamclisi și Histria, precum și cele de la bisericuțele săpate în cretă de la Murfatlar.

Implicare în comunitate

Începând cu 2004, Ghiorghe Papuc a fost ales în Consiliul comunei Valul lui Traian, unde s-a implicat activ în viața comunității. Ca președinte al comisiei de cultură, a inițiat înfrățiri cu două localități din Turcia, având în vedere diversitatea etnică a comunei, unde trăiesc familii de turci și tătari.

Pensiune și moștenire

Ghiorghe Papuc s-a pensionat în 2010, atunci când ocupa funcția de director adjunct al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. După pensionare, s-a întors frecvent la muzeu, inspirând generațiile tinere să îmbrățișeze dragostea și respectul pentru valorile arheologiei dobrogene, promovând spiritul de sacrificiu, perseverența și dedicarea în conservarea moștenirii istorice.

Un om deosebit, o pierdere profundă

Colegii și prietenii de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța își exprimă regretul pentru plecarea premature a lui Ghiorghe Papuc, un om mereu optimist și plin de umor. Aceștia transmit condoleanțe familiei îndurerate și își amintesc cu respect de arheologul, tatăl, colegul și prietenul lor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *