Viața lui George Enescu, redată prin portrete într-o expoziție organizată în oraș.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Expoziția foto-documentară „George Enescu. Portrete” la Constanța

Muzeul Național „George Enescu” și Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează expoziția foto-documentară intitulată „George Enescu. Portrete”, disponibilă publicului în foaierul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, situat pe Bulevardul Ferdinand, nr. 56, Constanța.

Expoziția aduce în atenție o serie de imagini reprezentative ale celebrului muzician, surprinzând diverse momente din viața acestuia. George Enescu s-a distins printr-o carieră artistică bogată, având roluri multiple precum compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Încă de la vârsta de 4 ani, acesta a început să cânte la vioară, iar între 1888 și 1894 a studiat la Conservatorul din Viena, continuându-și studiile la Conservatorul din Paris până în 1899. Debutul său ca compozitor a avut loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu lucrarea „Poema Română”, op. 1.

În timpul Primului Război Mondial, Enescu a susținut numeroase recitaluri și concerte, activând ca violonist, dirijor și pianist. De asemenea, a compus lucrări noi și a participat la activități caritabile, cântând în diverse locuri, inclusiv pe front și în spitale pentru răniți. Opera sa cuprinde 33 de lucrări cu număr de opus, acoperind toate genurile muzicale, culminând cu opera „Oedip”, compusă pe un libret de Edmond Fleg și prezentată în premieră la Opera Mare din Paris pe 13 martie 1936, unde a avut un succes răsunător.

După izbucnirea celei de-a doua conflagrații mondiale, Enescu s-a întors în țară, unde a rămas până în 1946. A continuat să-și dedice talentul țării sale, fiind activ în viața muzicală românească cu „pana, bagheta și vioara”. De-a lungul carierei sale, a susținut numeroase concerte în Europa și America și a influențat o mulțime de interpreți ca profesor, avându-i ca studenți pe violoniști de renume precum Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Ivry Gitlis și Arthur Grumiaux.

Expoziția, realizată de Adina Sibianu și Irina Nițu, cu design grafic semnat de Horia Nițu, va fi deschisă vizitatorilor în perioada 6-15 noiembrie 2024, zilnic, între orele 12:00 și 20:00, cu intrarea liberă.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2024, la ora 17:00, la sediul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, fiind prezentat de lector univ. dr. Andreea Bratu.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *