Muzeul Național de Istorie a României anunță o expoziție dedicată Jandarmeriei Române, ce va avea loc la Brăila, acoperind perioada 1850 – 2020.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, anunță inaugurarea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”. Aceasta va avea loc la sediul teatrului, situat pe strada Mihai Eminescu, nr. 2, în municipiul Brăila.

Vernisajul este programat pentru vineri, 8 noiembrie 2024, o dată simbolică, deoarece coincide cu sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Evenimentul este deschis tuturor pasionaților de istorie militară, care sunt invitați să participe începând cu ora 16:30, în Holul Monumental al Teatrului „Maria Filotti”.

Expoziție itinerantă în 23 de orașe

Brăila devine astfel al douăzeci și treilea oraș care găzduiește această expoziție dedicată tematicii militare. Expoziția a fost inițial organizată la Muzeul Național de Istorie a României, între 29 iulie și 8 noiembrie 2020, și a fost ulterior itinerată în diverse instituții muzeale din orașe precum Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște și multe altele.

Până în prezent, expoziția a fost vizitată de peste 41.000 de persoane, care au avut ocazia să descopere istoria Jandarmeriei Române printr-o abordare calitativă și obiectivă, având acces la piese de patrimoniu relevante pentru istoria acestei instituții.

Colaborare interinstituțională

Expoziția este rezultatul unei colaborări fructuoase între Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Asociația Romilitaria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila „General de brigadă Gheorghe Praporgescu” și Centrul de Studii Proilavia.

„Această expoziție are loc cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și își propune să evidențieze istoria acestei instituții, care a jucat un rol important în modernizarea și contemporaneitatea României. Fondată prin ordin domnesc pe 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română a fost întotdeauna un garant al siguranței cetățeanului și al drepturilor fundamentale”, afirmă reprezentanții Muzeului Național de Istorie.

Expunerea pieselor de patrimoniu

Expoziția va include o selecție variată de piese de patrimoniu, obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii și publicații de specialitate. De asemenea, vor fi prezentate elemente de echipament din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum și replici de uniforme realizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Printre exponate se vor regăsi, pentru prima dată, o serie semnificativă de uniforme, distincții militare și documente legate de istoria Jandarmeriei și a Trupelor de Securitate, provenind din colecția Asociației Romilitaria. Această asociație respectată la nivel național colaborează de mult timp cu Muzeul Național de Istorie a României și Jandarmeria Română, având ca scop salvarea și promovarea unor piese valoroase de patrimoniu.

Expoziție dedicată Jandarmeriei Române

Expoziția intitolată „Jandarmeria Română 1850 – 2020” se bucură de contribuția semnificativă a muzeografului Nicolae Adrian Alexe, specialist de marcă în istoria Jandarmeriei Române și autor al lucrării „Jandarmii și milițienii de la sate”, publicată în 2014 de editura ASTRA Museum din Sibiu.

Vizitatorii au ocazia să admire această expoziție gratuit la sediul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, în perioada 8 noiembrie 2024 – 18 ianuarie 2025. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10:00 și 18:00.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *