Vizite educaționale în Portul Constanța
În luna august 2024, cadrul proiectului „Anghel Saligny – Dincolo de pod” va include trei vizite educaționale în Portul Constanța. Aceste vizite ghidate oferă participanților o oportunitate rară de a explora contribuția lui Anghel Saligny la dezvoltarea infrastructurii portuare.
Reperele istorice vizitate
Participanții vor avea ocazia să descopere câteva dintre cele mai semnificative repere istorice ale Portului Constanța, inclusiv:
- Silozurile Anghel Saligny
- Uzina Electrică
- Bursa Veche
- Gara Maritimă
Proiectul „Anghel Saligny – Dincolo de pod” este derulat de Asociația Youth Vision for Society, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin timbrul de arhitectură, și al The King’s Foundation.
Informații despre Portul Constanța
Portul Constanța, care include zonele Constanța, Midia și Mangalia, precum și portul turistic Tomis, este un port maritim public-privat, aflat în proprietatea statului român. C.N. Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (APM) se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și se ocupă de reglementarea și funcționarea portului.
Serviciile pentru mărfuri și nave în Portul Constanța sunt furnizate în principal de companii private, într-un mediu competitiv bazat pe principiile pieței libere.
Coordonarea traficului maritim
Coordonarea traficului de nave maritime și fluviale, precum și stabilirea ordinii de intrare și ieșire în Portul Constanța (inclusiv zonele Midia și Mangalia) sunt gestionate de Comisia de coordonare a mișcării navelor. Aceasta se întrunește zilnic, iar CN APM SA Constanța asigură președinția și secretariatul. Instituția publică un Buletin informativ al navelor maritime și fluviale, oferind informații despre identificarea navelor și desfășurarea operațiunilor portuare.
Autorizarea serviciilor portuare
Autorizațiile pentru serviciile publice de port în Portul Constanța sunt emise în mod transparent și obiectiv. Agenția Națională de Reglementare (ANR) eliberează autorizații pentru servicii esențiale precum încărcarea, descărcarea, bunkerajul și aprovizionarea navelor. Activitățile care utilizează infrastructura portuară necesită avizarea din partea CN APM SA Constanța, care, în cazul activităților fără necesitate de autorizare ANR, poate oferi permise de lucru în port conform unei proceduri specifice.
Pentru a vizualiza mai multe imagini, vizitați secțiunea „Galerie foto” a materialului.