Sancțiuni impuse de ITM Constanța pentru nereguli identificate în urma inspecțiilor.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Activitatea de verificare a Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța în octombrie 2024

În intervalul 1-31 octombrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat să desfășoare activități de verificare și control, conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.

Echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului de control al relațiilor de muncă au efectuat 259 de controale, rezultând în sancționarea a 32 de angajatori cu un total de 40 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 29 au fost amenzi în valoare de 567.400 lei, iar 11 au fost avertismente conform O.G. 2/2001. În cadrul acestor controale, au fost identificați 5 angajatori care utilizau muncă nedeclarată, unde au fost depistate 19 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în baza de date REVISAL. Acestea au fost sancționate cu amenzi totalizând 380.000 lei.

Printre cele mai frecvente neconformități constatate s-au numărat lipsa contractelor individuale de muncă în formă scrisă, neînregistrarea acestora în registrul general de evidență a salariaților înainte de începerea activității, nerespectarea programului de lucru și întârzierea plății drepturilor salariale cu mai mult de 30 de zile. Inspectorii de muncă au dispus 164 de măsuri obligatorii de remediere, cu termene de realizare stabilite.

De asemenea, au fost sesizate autoritățile în cazul a 3 societăți, prin plângeri penale, pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile legale referitoare la refuzul angajatorului de a pune la dispoziția inspectorilor documentele necesare controlului, conform art. 264 alin. (2) din Legea 53/2003.

Controale în domeniul securității și sănătății în muncă

În luna octombrie, au fost efectuate 154 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă, în urma cărora au fost constatate 49 de neconformități. Pentru acestea, inspectorii au dispus 49 de măsuri obligatorii de remediere. S-au aplicat 49 de sancțiuni contravenționale, dintre care 18 au fost avertismente, iar 31 de amenzi în valoare totală de 123.000 lei.

Deficiențele cele mai frecvente în acest domeniu au fost legate de instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor privind securitatea și sănătatea în muncă, precum și neacordarea echipamentului de protecție adecvat, având în vedere riscurile specifice fiecărui domeniu de activitate.

Sesizări din partea cetățenilor

În perioada 1-31 octombrie, au fost primite 150 de sesizări din partea cetățenilor referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, refuzul eliberării documentelor la încetarea activității, neplata orelor suplimentare, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă, precum și neasigurarea echipamentului individual de lucru corespunzător.

Conform O.U.G. 27/2002, aceste sesizări au fost repartizate inspectorilor de muncă pentru a efectua verificări și a formula răspunsuri în termenul legal de maxim 30 de zile. Aceste activități sunt parte dintr-o campanie națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților privind eliberarea adeverințelor necesare.

Adeverințele de vechime – o campanie națională de informare

În luna octombrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (I.T.M.) Constanța a recepționat un total de 144 de solicitări pentru adeverințe de vechime, eliberate pe baza documentelor disponibile în arhiva instituției. Aceasta face parte dintr-o inițiativă mai amplă, intitulată „Campania națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime”.

Perioada desfășurării campaniei

Campania se va desfășura între 11 octombrie 2024 și 31 decembrie 2024, având ca scop principal informarea persoanelor fizice care au avut calitatea de salariat. Aceștia vor fi îndrumați cu privire la condițiile necesare pentru a solicita adeverințe de vechime. De asemenea, campania se va concentra pe conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă în legătură cu obligația legală de a elibera aceste adeverințe.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *