Repetițiile pentru Sărbătoarea Marinei continuă, cu o creștere a numărului de vehicule militare direcționate spre Port.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 113

Sursa foto:

0:00

Sărbătoarea Zilei Marinei la Constanța

În această săptămână, Constanța se pregătește pentru o sărbătoare importantă, Ziua Marinei Române, care se apropie cu pași rapizi.

Pe 15 august, între orele 10:00 și 12:00, se va desfășura exercițiul naval „Forțele Navale Române 2024” pe faleza din fața Comandamentului Flotei. Seara, la ora 20:30, marinarii militari se vor retrage cu torțe, acompaniați de Muzica Militară a Forțelor Navale. Festivitatea se va încheia cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța, vizibil din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

Repetiții și pregătiri pentru eveniment

Repetițiile pentru acest eveniment continuă la malul mării. Vinerea trecută, cadrele militare din Marina Română au defilat pe faleză, iar astăzi, 12 august 2024, mai multe vehicule militare pot fi observate pe bulevardul Regina Elisabeta, îndreptându-se spre Port.

Programul Zilei Marinei 2024

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române se vor desfășura în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București. Între 6 și 15 august, vor fi organizate exerciții demonstrative, expoziții de tehnică și armament, ateliere interactive, activități culturale cu specific marinăresc și concerte de muzică militară. La Constanța, Centrul de Scafandri va organiza luni, 12 august, între orele 10:00-16:00, un atelier de scufundări recreaționale în Portul Turistic Tomis, destinat câștigătorilor unui concurs de pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române. De asemenea, oferta educațională a instituțiilor de învățământ militar de marină va fi prezentată pe faleza din fața Comandamentului Flotei, luni și marți, între orele 18:00-21:00, pentru tinerii interesați de carierele militare.

Ceremonia de comemorare

Miercuri, 14 august, va avea loc o ceremonie militară și religioasă pentru comemorarea eroilor marinari, urmată de acordarea Drapelului de Luptă Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu” și de conferirea unor distincții militare pentru personalul remarcabil în activitatea profesională.

Activități la Mangalia

În Mangalia, Săptămâna Spiritualității Marinărești va fi sărbătorită între 10 și 15 august printr-o serie de activități culturale la Cercul Militar și la Muzeul Marinei. Miercuri, 14 august, între orele 09:00-11:00, va avea loc o ceremonie similară în Portul Turistic, la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval. De asemenea, Forțele Navale pentru Operații Speciale vor organiza un concurs cu premii pe un traseu aplicativ-militar pe Plaja Laguna, în perioada 13-14 august. Publicul este invitat la un concert de muzică militară și la un spectacol de muzică populară miercuri, 14 august, între orele 19:00-20:30. Ziua Marinei Române va fi marcată la Mangalia prin exercițiul naval „Forțele Navale Române 2024”, jocuri și concursuri marinărești, precum și o expoziție de tehnică.

Evenimentele dedicate Zilei Marinei Române

În perioada 6-15 august, mai multe orașe din România vor celebra Ziua Marinei Române printr-o serie de evenimente culturale și militare. La Brăila, deschiderea festivităților va avea loc marți, 6 august, cu un concert al Muzicii Militare a Forțelor Navale, programat între orele 19:00 și 20:00 pe esplanada Dunării. De asemenea, între 7 și 9 august, la sediul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, va fi expusă o colecție personală cu tematică marină, aparținând lui Georgian Anghel.

Exercițiul naval „Forțele Navale Române 2024” va fi prezentat publicului din Brăila joi, 15 august, între orele 10:00 și 12:30, pe faleza Dunării, în zona Moara Violatus, iar seara, de la ora 20:30, va avea loc retragerea cu torțe a marinarilor.

Activități la Galați

La Galați, celebrarea Zilei Marinei Române va începe joi, 15 august, pe faleza Dunării, în zona Elice, cu o ceremonie militară și religioasă, programată pentru ora 17:00. Ceremonia va fi urmată de un exercițiu demonstrativ și de o paradă a navelor militare și civile.

Comemorarea eroilor la Tulcea

În Tulcea, eroii marinari vor fi comemorați miercuri, 14 august, între orele 09:00 și 10:00, în cadrul unei ceremonii militare și religioase la Cimitirul Eroilor. Ulterior, joi, 15 august, publicul este așteptat pe faleza Dunării, în intervalul orar 10:00-13:00, pentru a participa la exercițiul naval „Forțele Navale Române 2024” și la diverse jocuri și concursuri marinărești.

Activități în București

În Municipiul București, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert luni, 12 august, între orele 19:00 și 20:00, în piațeta din fața Băncii Naționale a României. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va putea fi vizitat în perioada 13-14 august. Ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Marinei Române va avea loc joi, 15 august, între orele 9:00 și 10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Parcul Herăstrău, zona debarcader).

Distribuie acest articol