Prețurile alimentelor au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Creșterea Prețurilor Alimentelor pe Scenariul Global

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) publică lunar indicele prețurilor alimentelor, care urmărește variațiile de preț pentru un coș de produse alimentare ce include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Conform celor mai recente date, în luna trecută, toate cotațiile au înregistrat o creștere, cu excepția cărnii, iar prețul uleiurilor vegetale a crescut cu peste 7%, în contextul unor temeri legate de producția de ulei de palmier.

Indicele Prețurilor Alimentare Crește

În octombrie, indicele global al prețurilor produselor alimentare a ajuns la 127,4 puncte, în creștere față de 124,9 puncte înregistrate în luna precedentă. Aceasta reprezintă o majorare de 5,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, semnalând o tendință de creștere, în special datorită majorării cotațiilor uleiurilor vegetale.

Fluctuațiile Prețurilor la Zahăr și Cereale

Temerile persistente cu privire la producția de zahăr din Brazilia pentru anul agricol 2024/2025 au contribuit la o creștere moderată a prețurilor la zahăr, care au avansat cu 2,6% în octombrie, după un salt de 10,4% în septembrie. De asemenea, prețurile la cereale au crescut cu 0,8% luna trecută, influențate de condițiile meteorologice dificile pentru plantare în emisfera nordică și de introducerea unui prag neoficial la prețurile exporturilor de grâu din Rusia.

Analiza Prețurilor pentru Produse Lactate și Carne

Prețurile produselor lactate au crescut cu aproape 2%, în timp ce sectorul cărnii a înregistrat un declin de 0,3%, în principal din cauza scăderii prețului cărnii de porc, contrabalansată de un avans la carnea de vită, în urma cererii internaționale crescute.

Estimări Revizuite pentru Producția de Cereale

Experții au revizuit ușor estimările pentru producția mondială de cereale în 2024, ajustându-le la 2,851 miliarde de tone, comparativ cu previziunile anterioare de 2,853 miliarde de tone. Această revizuire sugerează o scădere a producției mondiale de cereale cu 0,4% față de 2023, menținându-se însă la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *