ÎCCJ: Executarea amenzii contravenționale se realizează prin intermediul executorilor fiscali.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie clarifică procedura de executare a amenzilor contravenţionale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acceptat, luni, 11 noiembrie 2024, sesizarea formulată de Avocatul Poporului, stabilind că amenzile contravenţionale se execută prin intermediul executorilor fiscali, nu al executorilor judecătoreşti. Această decizie a fost adoptată în urma unui recurs în interesul legii, având ca scop uniformizarea interpretării prevederilor legale.

Instanţa a decis că, în conformitate cu articolul 3 litera c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2011, aprobată prin Legea nr. 18/2012, modificată ulterior, procentul de 30% din suma încasată cu titlu de amendă contravenţională este considerat o creanţă bugetară. Aceasta se va executa prin executorii fiscali, conform prevederilor articolului 220 şi următoarelor din Codul de procedură fiscală. Această măsură este obligatorie, conform articolului 517 alineatul (4) din Codul de procedură civilă.

Decizia a fost pronunţată în şedinţă publică pe 11 noiembrie 2024. Avocatul Poporului a sesizat ÎCCJ cu privire la lipsa unei practici unitare la nivel naţional în ceea ce priveşte executarea amenzilor contravenţionale, evidenţiind confuziile întâmpinate de instanţele de judecată.

Anterior, prin Decizia nr. 66/2017, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a stabilit că executarea silită a titlurilor executorii, care includ hotărâri judecătoreşti referitoare la creanţe bugetare, se realizează prin intermediul executorilor fiscali, aceştia având rolul de organe de executare silită ale statului.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *