Sfinții sărbătoriți în data de 12 noiembrie.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfinților Ioan Milostivul, Nil Pustnicul și Martin de Tours

În această lună, pe data de 12, este comemorat Părintele nostru Ioan Milostivul, arhiepiscopul Alexandriei. Acesta era originar din Cipru, fiu al domnului Epifanie, și s-a căsătorit cu acordul tatălui său, având copii. După ce a suferit pierderea soției și a copiilor, Ioan s-a întors cu întreaga sa dorință spre virtute și spre voia lui Dumnezeu. Datorită vieții sale exemplare, a fost ales arhiepiscop al Alexandriei, fiind solicitat de către poporul local de la împăratul Iraclie. Asemenea unei lumini în sfeșnic, el a strălucit în lume, îndeplinind această misiune timp îndelungat. Ioan a săvârșit numeroase minuni și a ajutat săracii cu cele necesare, primind astfel numele de Milostivul, fiind venerat nu doar de credincioși, ci și de necredincioși, așa cum menționează istoria despre el.

În aceeași zi, este comemorat și Preacuviosul Părinte Nil Pustnicul, cunoscut și ca „Ascetul”. Acesta a avut o mare putere în cuvânt, fiind eparh al Constantinopolului în timpul domniei împăratului Mavrichie. S-a căsătorit cu o femeie virtuoasă, având împreună doi copii, un băiat și o fată. Ulterior, a convins-o pe soția sa să părăsească Constantinopolul pentru a se retrage în mănăstirile Egiptului, împărțind copiii: el a rămas cu fiul său, Teodul, iar ea cu fiica. Așadar, în timp ce se afla la Muntele Sinai, au fost atacați de niște barbari care l-au răpit pe Teodul. Sfântul Nil l-a plâns profund ca pe un rob, așa cum este consemnat în scrierile sale. După ce a fost hirotonit preot, a redactat lucrări pline de înțelepciune și îndemnuri pentru nevoință, aducând mulți oameni la Hristos. A murit în pace și a fost înmormântat alături de fiul său și alți pustnici în biserica Sfinților Apostoli, conform tradiției, la Orfanotrofion, lângă jertfelnic, fiind așezat acolo de împăratul Iustin.

Tot astăzi, se sărbătorește și Părintele nostru Martin de Tours, episcopul Franciei, cunoscut ca făcător de minuni. Martin a trăit pe vremea împăratului Traian în Roma, având un rang înalt. După ce a fost numit voievod, a fost trimis în război împotriva barbarilor. Văzând mulțimea inamicilor, s-a temut, dar a primit îndrăzneală printr-o vedenie divină, care i-a promis victoria. A luptat cu curaj și a înfruntat dușmanii, obținând o mare victorie, pentru care a fost recompensat cu recunoștință și cinste de la împărat. Totuși, sfântul își exprima recunoștința mai mult către Dumnezeu, care i-a oferit biruința, având în vedere că a realizat o mică faptă bună înainte de începerea conflictului.

Pomenirea Sfântului Prooroc Ahia

În această zi, se aduce aminte de Sfântul Prooroc Ahia, originar din Silom, orașul preotului Eli, unde se afla anterior cortul lui Moise. Acesta a profețit despre Solomon, avertizând că va greși înaintea Domnului și că femeile îl vor îndepărta de Dumnezeu. De asemenea, l-a mustrat pe Ieroboam pentru comportamentul său viclean față de Domnul. A avut o viziune în care a văzut o pereche de boi alergând spre preoți în templu, care a fost distrus de babilonieni. Sfântul a trecut la cele veșnice în pace și a fost îngropat în apropierea copacului Silomului.

Pomenirea Preacuviosului Părinte Martin

În aceeași zi, se pomenește și de Preacuviosul Părinte Martin, episcopul Tarachinului. Acesta provenea din Saboria Tafoniei și era de neam ilir. A fost un apărător al credinței, dar a fost persecutat de arieni. După ce a suferit mult din partea acestora, a fost nevoit să se refugieze în Mediolan, unde a fost supus la noi încercări de către episcopul Auxentie, tot arian. Astfel, s-a retras pe insula pustie Talarie, unde, hrănindu-se cu rădăcini, a dus o viață de nevoință. Ulterior, a fost hirotonit episcop al bisericii din Tarachin. A strălucit prin generozitatea sa față de săraci, împărțindu-și averea și ajutându-i pe cei în nevoie. Se spune că, odată, a înviat un mort care era dus la îngropare și a dovedit minciuna unui creditor, poruncind ca acesta să moară în locul celui decedat. A trecut la cele veșnice în pace, lăsând în urmă o moștenire de bunătate și iubire.

Pomenirea Sfinților Mucenici Antonie și Cei Împreună cu Dânsul

De asemenea, se face pomenirea Sfinților Mucenici Antonie și a celor care au suferit alături de el: Zevina, Ghermanos, Nichifor și fecioara Marato. Aceștia au trăit pe vremea împăratului Maximian, iar Antonie era un bătrân respectat.

Pomenirea Sfinților din 21 octombrie

În această zi, Biserica Ortodoxă își aduce aminte de martiri precum Nichifor, Zevina și Ghermanos, tineri care, fiind prigoniți în Cezareea și mărturisind credința în Hristos, au fost executați prin decapitare. De asemenea, este comemorată și Marato, o fecioară din Schitopoli, care a fost purtată prin cetate în chip umilitor și apoi aruncată în foc, sfârșindu-și astfel viața.

Pomenirea Cuviosului Nil Izvorâtorul de Mir

Astăzi, se face pomenirea Cuviosului Nil Izvorâtorul de Mir, care s-a nevoit în munții de lângă Marea Lavra din Muntele Athos și a trecut la cele veșnice în pace. Sfântul Nil s-a născut în Grecia, într-un sat numit Sf. Petru, din dioceza Zakoneia, fiind crescut de unchiul său, ieromonahul Macarie. La o vârstă potrivită, a fost tuns călugăr, apoi hirotonit ierodiacon și mai târziu ieromonah.

Dorind să ducă o viață de asceză mai severă, el și unchiul său s-au stabilit în Muntele Athos, în zona cunoscută sub numele de Sfintele Stânci. După moartea lui Macarie, Cuviosul Nil, animat de un puternic zel duhovnicesc, s-a retras într-un loc greu accesibil. La momentul morții sale, în 1651, el a fost binecuvântat cu o curgere abundentă de mir vindecător, atrăgând credincioși din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Sfântul Nil a lăsat în urmă o profeție remarcabil de exactă despre viitorul Bisericii în secolul al XX-lea și despre starea societății. Dintre invențiile pe care le-a anticipat se numără telefonul, avionul și submarinul. De asemenea, a prezis că mintea umană va fi întunecată de patimi, iar nedreptatea va câștiga teren. A subliniat că bărbații nu vor mai putea fi distincți de femei din cauza lipsei de smerenie în îmbrăcăminte și coafură. Sfântul a plâns pentru păstorii care vor deveni vanitoși și a avertizat că tradițiile și morala bisericii se vor schimba, lăsând puțini oameni evlavioși și cu frică de Dumnezeu.

Pomenirea altor sfinți

În această zi, sunt pomeniți și alți sfinți, precum Sfântul Mucenic Arsachie, care a fost omorât prin sabie, și Sfântul Leon, patriarhul Constantinopolei, care a trecut la cele veșnice în pace. De asemenea, se face pomenirea Sfântului noului Mucenic Sava Nigdeli, care a mărturisit în Constantinopol și a fost îngropat în Cuciuc-Caraman în anul 1732, tot prin decapitare. Tot astăzi este comemorat și Sfântul noului Mucenic Nicolae Constantinopolitul, care a mărturisit în aceeași cetate în anul 1732.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *