Vergil Chițac a alertat IPJ Constanța cu privire la practica vizelor de flotant utilizate pentru înscrierea copiilor în așa-zisele școli de prestigiu din oraș.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Aventura înscrierii copiilor la grădiniță și școală

Înscrierea copiilor la grădiniță sau școală reprezintă o provocare pentru părinți, care recurg adesea la metode discutabile pentru a-i plasa pe cei mici în instituții de învățământ pe care le consideră superioare. Această practică nu este recentă, având o tradiție îndelungată. În Constanța, situația nu este diferită, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean afirmă că nu pot interveni deoarece nu există o legislație care să reglementeze acest „fenomen”. Totuși, primarul Vergil Chițac a cerut o analiză din partea IPJ Constanța privind vizele de flotant.

Strategiile părinților pentru înscriere

În fiecare an, în perioada înscrierilor, părinții fac demersuri pentru a obține „mutația” în zonele școlilor dorite. De multe ori, aceștia nu au locuit niciodată la respectivele adrese, stabilind doar acorduri formale cu proprietarii locuințelor din apropierea școlilor. Astfel, obținerea vizei de flotant le oferă dreptul de a înscrie copiii. Aceasta duce la situații în care școli și grădinițe fără renume rămân fără elevi, în timp ce altele sunt suprasolicitate, dând impresia că populația din jurul lor a crescut brusc.

Întâlnirea lui Vergil Chițac cu IPJ Constanța

Recent, Vergil Chițac a avut o discuție cu șeful IPJ Constanța, Dumitru Bâltag, pentru a aborda problema vizei de flotant. Primarul a solicitat o analiză a situației de la Școala nr. 33, precum și de la Școala nr. 30, unde numărul mare de vize de flotant permite copiilor să se înscrie. Conform legii, înscrierea la școală este condiționată de dovada domiciliului în zona respectivă, iar Chițac a observat că această regulă este deseori ocolită, în special în cazul școlilor apreciate. Mulți părinți care locuiesc în Palazu Mare își transportă copiii la Școala nr. 30, traversând astfel întreg orașul, ceea ce sporește aglomerația rutieră cu 30% în orele de vârf.

Probleme în sistemul educațional

Primarul a subliniat o situație specifică întâlnită la una dintre școlile care beneficiază de lucrări prin PNRR, unde s-a decis ca trei clase să fie transportate cu autobuzul la o altă unitate de învățământ. Părinții au protestat, considerând că nu este just ca elevii care locuiesc aproape de școală să fie mutați, în timp ce alții, din zone precum Tomis Nord, să continue să frecventeze aceeași instituție. Vergil Chițac a menționat că mai multe școli urmează să fie reabilitate în perioada următoare.

Context legislativ

Problema vizei de flotant nu este nouă, iar reprezentanții IȘJ au clarificat printr-un comunicat că, potrivit Codului Civil, toți cetățenii români au dreptul de a-și stabili sau schimba liber domiciliul. În articolul 86, alineatul (1), se precizează că acest drept este garantat, iar articolul 88 definește reședința ca fiind locul unde o persoană își are locuința secundară.

Posibile Încălcări în Obținerea Vizei de Reședință în Constanța

Pe 12 septembrie, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a primit o adresă care semnalează posibile încălcări ale normelor legale privind obținerea vizei de reședință în municipiul Constanța. Aceasta situație ar putea fi legată de înscrierea copiilor în instituțiile de învățământ pentru anul școlar 2024 – 2025.

În prezent, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța desfășoară cercetări pentru a clarifica situația și a identifica eventualele nereguli asociate cu obținerea vizei de reședință.

După finalizarea cercetărilor, autoritățile vor decide asupra măsurilor legale necesare în aceste cazuri.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *