Expoziție dedicată Tezaurului românesc la Chișinău
Banca Națională a României, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, organizează o expoziție itinerantă în Republica Moldova, dedicată problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial, care nu a fost recuperat până în prezent.
Vernisajul expoziției intitulate „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol” va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2024, între orele 12:00 și 14:00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Această expoziție va expune documente și imagini din arhivele românești și rusești, evidențiind evoluția acestei situații complexe pe parcursul a peste o sută de ani.
Vizitatorii vor putea afla mai multe despre condițiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia și confiscarea acestuia de către bolșevici, impactul acestei confiscări asupra economiei românești, precum și despre eșecul negocierilor postbelice româno-sovietice. De asemenea, expoziția va include informații despre cele două restituiri ale valorilor istorice și artistice românești evacuate la Moscova în 1935 și 1956.
Vor fi prezentate și discuțiile dintre liderii partidelor comuniste din cele două țări în 1965, alături de evoluția problemei tezaurului BNR după 1990. O copie a dosarului cunoscut sub numele de „Moscova 1” va fi expusă pentru prima dată într-un muzeu public.
Începând din noiembrie 2023, Consiliul de administrație al BNR a adoptat o nouă strategie pentru a atrage atenția internațională asupra Tezaurului de la Moscova, subliniind existența unei creanțe legale a României, care se referă la cele 91,5 tone de aur confiscate de forțele bolșevice acum 106 ani.
Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente care au început în orașe precum Cracovia, Varșovia, Viena, Bremen și Tel Aviv, continuând în anul curent la Bruxelles și Washington DC. Această campanie a fost demarată după 1990, având ca scop republicarea documentelor păstrate la Banca Națională a României referitoare la transportul tezaurului la Moscova, pentru a preveni capturarea acestuia de către armatele străine care ocupau o mare parte a țării.