Implementarea Monitorizării Electronice în România
Pe 21 mai 2021, a fost adoptată Legea nr. 146, care reglementează monitorizarea electronică în cadrul procedurilor judiciare și execuționale penale. Această lege permite utilizarea dispozitivelor de supraveghere electronică pentru a monitoriza persoanele pe teritoriul României.
Etapele de Implementare
Conform Poliției Române, aplicarea monitorizării electronice se face treptat, conform prevederilor articolului 5 din H.G. nr. 1.025/2022, care stabilește aspectele tehnice și organizatorice necesare pentru funcționarea sistemului-pilot. Astfel, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a fost activat în municipiul București și în județele Iași, Mureș și Vrancea.
De la 1 ianuarie 2024, sistemul a fost extins la 20 de județe, printre care Bacău, Brașov, Cluj, Constanța și altele. Ulterior, pe 1 octombrie 2024, a fost activat în alte 18 județe, inclusiv Alba, Arad și Timiș.
Aplicarea Măsurii de Monitorizare
Începând cu 1 octombrie 2024, monitorizarea electronică se aplică persoanelor supuse ordinelor de protecție, celor aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu, atunci când instanțele decid obligativitatea purtării unui dispozitiv de supraveghere electronică de către inculpați.
În perioada 1-31 octombrie 2024, au fost dispuse măsuri de monitorizare electronică pentru 278 de persoane. Dintre acestea, 148 au fost monitorizate în baza ordinelor de protecție conform Legii nr. 217/2003, 18 în baza Legii nr. 26/2024, iar 112 pentru controlul judiciar sau arestul la domiciliu, conform Legii nr. 135/2010.
Încetarea Măsurilor de Monitorizare
În luna octombrie, măsura monitorizării electronice a fost încheiată pentru 157 de persoane. Aceasta a inclus 141 de persoane care se aflau sub ordin de protecție conform Legii nr. 217/2003, 2 persoane în contextul Legii nr. 26/2024 și 14 persoane sub control judiciar sau arest la domiciliu.
Infracțiuni Asociate Monitorizării Electronice
În aceeași perioadă, au fost raportate 83 de infracțiuni, incluzând 12 infracțiuni conform Codului Penal referitoare la distrugerea dispozitivelor de monitorizare electronică sau la nerespectarea condițiilor stabilite pentru persoanele aflate în arest la domiciliu.
Monitorizarea electronică în cazurile de violență domestică
În perioada 1 – 31 octombrie 2024, au fost dispuse măsuri de monitorizare electronică pentru 278 de persoane supravegheate. Conform informațiilor furnizate de Poliția Română, nu s-au înregistrat cazuri de recidivă în acest interval, ceea ce sugerează că această metodă joacă un rol esențial în prevenirea unor fapte violente.
Rolul sistemelor electronice de monitorizare
Utilizarea sistemelor electronice are ca scop sporirea protecției drepturilor persoanelor afectate de violență, nefiind o măsură coercitivă, ci o metodă de supraveghere. Aceasta permite autorităților să monitorizeze respectarea măsurilor impuse prin diverse proceduri legale.
Aceste sisteme sunt concepute pentru a preveni contactul fizic între victimele violenței domestice și agresori. De asemenea, ele asigură respectarea obligațiilor stabilite în cadrul măsurilor de arest la domiciliu, control judiciar sau control judiciar pe cauțiune.
Aspecte tehnice ale monitorizării
Monitorizarea se efectuează automat și sistematic, exclusiv pe teritoriul României, utilizând dispozitive electronice identificate printr-un cod unic. Identitatea persoanelor supravegheate rămâne confidențială, fiind cunoscută doar de către organul de supraveghere responsabil de semnalizare.
Pentru a asigura un proces de monitorizare eficient, au fost stabilite roluri și reguli clare, inclusiv proceduri de alertare și intervenție. Informațiile partajate în cadrul acestui sistem protejează datele personale ale purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, fiind disponibile doar identificatoarele acestora.