Muzeul de Artă Populară din Constanța desfășoară un eveniment dedicat „Meșteșugurilor tradiționale – utilitar și decorativ”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 200

Sursa foto:

0:00

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”

În perioada 14-18 august 2024, Muzeul de Artă Populară din Constanța va organiza un eveniment dedicat meșteșugurilor tradiționale, intitulat „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”. Această manifestare va ilustra continuitatea și evoluția diverselor meșteșuguri de-a lungul timpului, incluzând activități precum prelucrarea lemnului, olăritul, țesutul, crearea podoabelor tradiționale, jucăriilor din fire împletite și prepararea turtei dulci.

Participanți și meșteșuguri prezentate

Printre participanți se numără meșterul Vasile Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița, cunoscut pentru prelucrarea artistică a lemnului. Acesta va expune diverse lucrări, inclusiv cruci de mână, pristolnice, icoane pictate pe sticlă cu rame, sărărițe, candele, troițe, lăzi de zestre în miniatură și blidare.

De asemenea, din localitatea Băbeni, județul Vâlcea, vor fi prezenți Cristian și Loredana Lepădatu, meșteșugari din a treia generație, care creează obiecte de uz casnic, precum linguri, găvane, platouri și piese de mobilier, cum ar fi scaune și mese cu trei picioare.

Meșterul popular Marian Viorel din Fălticeni, județul Suceava, va participa cu linguri de lemn, fiecare având cozi ornate cu crestături simbolice deosebite.

Obiecte tradiționale și meșteșuguri reprezentate

Vasile Botezatu din Constanța va aduce piese de mobilier tradițional țărănesc din lemn, incluzând scaune, lăzi de zestre și blidare. De asemenea, Adriana (Nana) Bledea, dintr-o renumită familie de olari din Baia Mare, județul Maramureș, va pune în valoare meșteșugul olăritului, împreună cu mama sa, Doina Bledea, care a fost o prezență constantă la târgurile de meșteșugari organizate în timpul verii.

Veronica Hojbotă din Mănăstirea Humorului, județul Suceava, va aduce piese de port și textile decorative specifice Bucovinei.

Familia Onu din satul Bascov, județul Argeș, va participa cu turte dulci, preparate după metode tradiționale, având forme variate, precum păpuși, căluți și inimioare.

Distribuie acest articol