Rompetrol Rafinare a raportat venituri de 3,57 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Rezultatele Rompetrol Rafinare pentru primele 9 luni din 2024

Rompetrol Rafinare a prezentat în această seară rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2024. Se pare că acest an nu a fost ușor pentru companie, cel mai mare angajator din Dobrogea, din cauza diverselor provocări externe. Printre acestea se numără marjele de rafinare reduse, o piață volatilă, revizia generală care a oprit activitatea operațională timp de aproape două luni și suprataxarea în sectorul energetic, o măsură introdusă anul trecut.

Impactul reviziei generale asupra rafinăriei Petromidia

Revizia generală realizată la rafinăria Petromidia, împreună cu nefuncționarea instalației de Hidrocracare Blândă (MHC) în primul trimestru, a dus la o utilizare a capacității de rafinare de doar 74,4% în primele nouă luni ale anului 2024. Totuși, în trimestrul al treilea, când instalațiile au funcționat optim, gradul de utilizare a crescut la 90,3%.

Revizia generală a constituit un efort semnificativ, atât financiar, cât și operațional, având ca scop menținerea unui nivel optim de funcționare al rafinăriei, respectând cele mai bune standarde de siguranță. Aproximativ 85 de milioane de dolari au fost investiți în programele de dezvoltare, incluzând modernizări ale instalațiilor principale din Petromidia.

Activitatea de procesare a materiei prime

În perioada ianuarie-septembrie 2024, rafinăria Petromidia a procesat 3,16 milioane de tone de materii prime, o scădere de 18% față de aceeași perioadă a anului anterior. Din această cantitate, au fost obținute 818 mii de tone de benzină și 1,7 milioane de tone de motorină și jet, utilizată pentru aviație.

În ciuda dificultăților întâmpinate, Petromidia a reușit să îmbunătățească randamentul produselor albe, atingând un nivel de 86,83%wt, ceea ce reprezintă o creștere de 2,72% comparativ cu perioada similară din 2023. Pierderea tehnologică a fost menținută la un nivel de 0,7%wt.

Rezultatele rafinăriei Vega

În ceea ce privește rafinăria Vega, singurul producător intern de bitum și hexan, procesarea totală a materiei prime a fost de aproximativ 203 mii de tone în primele nouă luni din 2024, înregistrând o scădere de 29% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Această scădere a fost determinată de cantitățile reduse de componente primite de la rafinăria Petromidia.

Cu toate acestea, rafinăria Vega a raportat parametri operaționali buni, cu un consum tehnologic de 0,81%, consum energetic de 2,62 GJ/t și o disponibilitate mecanică de 98,8%.

Angajamentul pentru piața locală

Compania și-a reafirmat angajamentul de a susține stabilitatea sectorului energetic, aproape 70% din carburanții produși în perioada analizată fiind livrați pe piața românească. Acești carburanți provin, în principal, din țiței adus cu tancurile petroliere din Kazahstan, țara de origine a acționarului majoritar al Rompetrol Rafinare.

Rafinăria din Năvodari beneficiază de un flux constant de materie primă, datorită achizițiilor de țiței kazah, facilitează de KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan. În 2024, rafinăria Petromidia a procesat într-o proporție semnificativă țiței kazah, inclusiv KEBCO și CPC.

Importurile de țiței și gaze naturale ale Uniunii Europene în trimestrul II

În al doilea trimestru al anului, țările din Uniunea Europeană au importat 180 de milioane de tone de țiței și gaze naturale, conform datelor publicate de Eurostat. Din această cantitate, țițeiul reprezintă cea mai mare parte, având o pondere de peste 60%, ceea ce se traduce prin 110 milioane de tone livrate în statele membre între lunile iulie și septembrie.

Sursele principale de țiței pentru UE

În perioada menționată, cele mai importante surse de țiței pentru Uniunea Europeană au fost Statele Unite ale Americii, care au furnizat 15,1% din total, urmate de Norvegia cu 14,1% și Kazakstan cu 11,7%. Kazakstan, principalul furnizor pentru România, a exportat peste 12 milioane de tone de țiței către statele UE.

Exporturile de țiței din Kazahstan

În 2023, exportul de țiței kazah către Uniunea Europeană a totalizat 46,6 milioane de tone, în timp ce exportul total de țiței din Kazahstan a fost de 70,5 milioane de tone, ceea ce reprezintă 66% din totalul exportului de țiței al țării. Kazahstan se dovedește a fi un furnizor de încredere pentru Europa, contribuind la securitatea energetică a regiunii. În acest context, autoritățile kazahstaneze își exprimă interesul pentru extinderea cooperării. Principalele țări consumatoare de țiței kazah în Europa includ Italia, Olanda, Grecia, Franța, Turcia și Spania.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *