Rămășițe umane preistorice găsite într-un șantier din Iași

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Descoperiri arheologice remarcabile în timpul lucrărilor la Spitalul Regional de Oncologie Iași

În cadrul lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Oncologie din Iași, au fost descoperite rămășițe umane și vestigii arheologice ce datează din preistorie. Directorul Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate, Adrian Popa, a anunțat aceste descoperiri printr-o postare pe rețelele de socializare.

Potrivit informațiilor, cercetătorii de la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, au identificat mai multe complexe arheologice pe amplasamentul viitorului spital. Echipă condusă de dr. Măriuca Vornicu a reușit să asocieze vestigiile cu cultura Horodiștea-Erbiceni, datând aproximativ din anul 3.500 î.Hr.

Adrian Popa a subliniat importanța acestei culturi arheologice, care reprezintă o legătură semnificativă între sfârșitul culturii Cucuteni și începutul Epocii Bronzului. Această perioadă a fost marcată de importante schimbări sociale în Europa, inclusiv în regiunea carpatică, datorate migrației populațiilor din zonele nord pontice, care au influențat diversitatea genetică a zonei.

Printre descoperirile notabile se numără gropile care, conform evaluărilor preliminare, ar putea fi considerate monumente funerare, conținând rămășițele a cel puțin 14 indivizi, dintre care o parte sunt înmormântări secundare. După finalizarea cercetărilor arheologice, resturile umane vor fi subiectul unor analize detaliate, inclusiv studii asupra stilului de viață, cauzelor de deces și posibilelor afecțiuni, folosind tehnici moderne de cercetare științifică, inclusiv analize ADN și examinări antropologice.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *