Avanpremieră în județul Tulcea a lungmetrajului „VIS.VIAȚĂ”, primul film documentar dedicat generației Z din România.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 211

Sursa foto:

0:00

Avanpremieră pentru lungmetrajul documentar „VIS. VIAȚĂ”

Pe data de 15 august 2024, va avea loc o nouă avanpremieră a lungmetrajului documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat. Filmul, intitulat „VIS. VIAȚĂ” (Imaginary Youth), va fi prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”, care se desfășoară în localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, începând cu ora 12:15.

Un documentar despre adolescență

Creat ca un exercițiu de înțelegere a realităților adolescenței, „VIS. VIAȚĂ” este un documentar observațional ce urmărește timp de patru ani trei tineri din medii sociale diferite, aflați la vârsta primelor decizii importante. Protagoniștii sunt: Una, o actriță; Habet, un trapper; și Ștefania, o activistă de mediu. Aceștia se confruntă cu dileme legate de viitor, drame personale și posibilități aparent infinite, deschizând o ușă către o lume în care sunt suficient de maturi pentru a-și asuma responsabilitatea, dar nu întotdeauna suficient de bine luați în serios.

Temele abordate în film

Documentarul abordează subiecte precum presiunea socială de a reuși, așteptările personale și temerile de eșec, inclusiv dorința de a emigra, sănătatea mintală și anxietatea cu care se confruntă adolescenții, problemele de familie, consumul de droguri și impactul pandemiei de Covid-19 asupra tinerilor.

Un proiect de lungă durată

„VIS. VIAȚĂ” reprezintă primul film documentar despre Generația Z produs în România, rezultat al unui proces de lucru de cinci ani. Caracterul observațional al filmului oferă o amprentă personală poveștii, iar filmările realizate de echipă sunt îmbinate cu secvențe filmate cu telefonul de către protagoniști, în stilul Insta story sau TikTok. Montajul dinamic și coloana sonoră contribuie la crearea unei atmosfere captivante.

Detalii de producție

Regizat de Ruxandra Gubernat, filmul a fost filmat de Andrei Dudea și produs de Monica Lăzurean-Gorgan și Elena Martin, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu Avanpost Media și Ruxandra Gubernat-Rammelt. Proiectul a beneficiat de sprijinul Creative Europe Programme – MEDIA al Uniunii Europene și UPFAR ARGOA. „VIS. VIAȚĂ” va avea premiera în cinematografele din România în toamna acestui an.

Despre regizoare

Ruxandra Gubernat este o regizoare de film documentar și cercetătoare. „VIS. VIAȚĂ” (Imaginary Youth) marchează debutul său regizoral, având în spate experiența co-regizării documentarului „Portavoce” (2018), un film despre protestele din România din ultimele cincisprezece ani, care a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2018. În prezent, Ruxandra lucrează la documentarele de animație „Childless” și observațional „Love and Porn”, ambele în dezvoltare. De asemenea, pregătește performance-ul „Not this baby in my belly” despre experiența traumatică a pierderii unei sarcini, urmată de o naștere în timpul pandemiei. Din 2019, este mentor în programul de media literacy Focus, dedicat copiilor din comunități cu acces limitat la cultură. În 2023, a co-fondat Asociația Patrupetrei, unde se implică în proiecte ce abordează marginalizarea, drepturile femeilor și participarea civică a tinerilor.

Distribuie acest articol