Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății și-a dat demisia.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 147

Sursa foto:

0:00

Demisia Șefului Corpului de Control al Ministerului Sănătății

Miercuri, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății și-a înaintat demisia, în contextul unei investigații deschise de procurori la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București.

Decizia de demisie a fost luată după ce, în luna aprilie, Corpul de Control a fost delegat să investigheze acuzațiile unui asistent medical, care a afirmat că, între 4 și 7 aprilie, în secția de ATI, 20 de pacienți ar fi decedat din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament. Raportul final al controlului a concluzionat că informațiile nu s-au confirmat, pacienții fiind tratați corect și respectându-se toate procedurile necesare.

Demisii în Lanț la Spitalul Sf. Pantelimon

În urma acestui scandal, au mai demisionat consilierul onorific al ministrului Sănătății, medicul Gabriel Diaconu, precum și managerul și directorul medical ai spitalului. Într-un interviu acordat Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că Corpul de Control se ocupă de verificarea procedurilor administrative, dar nu are specializarea necesară pentru a evalua tratamentele medicale, fiind format în principal din economiști și juriști. Aceștia au verificat respectarea procedurilor interne ale spitalului și au analizat cazul care a dus la acuzații de tratament necorespunzător.

Concluziile Raportului Corpului de Control

La solicitarea ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de control a Ministerului Sănătății a realizat verificări la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București. Rezultatele acestor verificări au relevat următoarele aspecte:

  1. Sesizările venite din partea angajaților spitalului au fost generate de o comunicare deficitară între conducere și personalul implicat, referindu-se la amestecuri în activitatea de control și la presupuse acte de hărțuire asupra unui medic din secția ATI.
  2. Spitalul a constituit o comisie internă care a realizat o analiză administrativă a sesizărilor formulate de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în presă. La data de 17 aprilie 2024, comisia a finalizat un raport care conține concluzii și recomandări, fără a interfera cu ancheta penală desfășurată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
  3. Referitor la informațiile din mass-media legate de aparatul RMN din secția de radiologie, verificările au stabilit că, în decembrie 2021, un aparat IRM Philips a fost instalat în laborator. În martie 2022, medicul șef al laboratorului a notificat conducerea spitalului despre necesitatea testării antenelor IRM și a propus un protocol de examinare. Activitatea de testare a fost anunțată la avizierul spitalului, iar voluntarii implicați nu au fost remunerați și nu au plătit pentru examinare, având acordul scris pentru participare.

Informații despre testele efectuate la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

Recent, s-a adus în atenție faptul că au fost implicați 96 de voluntari în desfășurarea unor teste, însă rezultatele oficiale nu au fost comunicate în scris. Este important de menționat că în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, care oferă posibilitatea realizării unor examinări de specialitate.

Până în prezent, nu s-au înregistrat plângeri din partea voluntarilor care au participat la teste, ceea ce sugerează o desfășurare normală a activităților. Verificările realizate de Corpul de Control al Ministrului, împreună cu cele ale comisiei interne a spitalului, s-au concentrat exclusiv pe aspectele administrative, lăsând aspectele de natură penală în responsabilitatea unității de Parchet competente.

Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au colaborat cu unitatea de Parchet, furnizând toate informațiile și documentele necesare în cadrul anchetei. Aceste acțiuni subliniază angajamentul instituțiilor de a asigura transparența și corectitudinea procesului.

Schimbări în conducerea spitalului

În altă ordine de idei, Chirurgul Constantin Răzvan Jitianu a preluat luni funcția de manager interimar al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”, marcând o nouă etapă în conducerea instituției. Această schimbare vine în contextul eforturilor de optimizare a serviciilor oferite pacienților și de îmbunătățire a managementului spitalicesc.

Distribuie acest articol