Compensații pentru fermele de acvacultură din zonele protejate

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 545

Sursa foto:

0:00

Subvenții pentru fermele de acvacultură din ariile naturale protejate

Fermele de acvacultură din România care își desfășoară activitatea în zonele naturale protejate ar putea beneficia de subvenții din partea statului. Această măsură vine ca urmare a plângerilor repetate ale fermelor de piscicultură, care, spre deosebire de fermele agricole, nu au primit sprijin din partea autorităților.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Bogdan Bulete, a declarat că anul trecut, în cadrul unui grup de lucru inițiat de Ministerul Mediului, s-au purtat discuții privind compensarea fermelor de acvacultură care operează în arii protejate. Bulete a propus alocarea unei sume fixe de 100 de euro pe hectar pentru toate fermele de acvacultură, cu scopul de a crește procentul de pește și produse piscicole românești disponibile pentru populația locală și cetățenii români.

El a subliniat importanța acestor subvenții, menționând că acestea ar putea reduce presiunea asupra resurselor piscicole din rezervație. Compensarea fermelor de acvacultură ar avea un impact pozitiv atât asupra turismului, oferind oaspeților din deltă pește proaspăt, cât și asupra comunităților locale, care vor beneficia de o alternativă la activitatea tradițională de pescuit.

„Îmi doresc ca, prin intermediul unor proiecte tehnice și finanțări europene, populația locală să înceapă să aprecieze activitățile de creștere controlată a peștelui în viviere. Prima zonă vizată este Dunărea Veche, unde condițiile fizico-chimice ale apei sunt favorabile, iar comunitatea locală este deschisă către această activitate. Oamenii își doresc o sursă de venit stabilă și mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic, având în vedere că pescuitul este o activitate extrem de demandingă,” a adăugat guvernatorul Bulete.

În anul precedent, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a emis acte de reglementare pentru activitatea de acvacultură pe o suprafață de 12.500 de hectare de luciu de apă în amenajările piscicole. De-a lungul anilor, fermele de acvacultură din județul Tulcea au criticat lipsa sprijinului de la stat, în contrast cu ajutoarele acordate fermelor agricole.

Distribuie acest articol