Un grup de constănțeni se opune modificărilor urbanistice sugerate de medicul Vișinoaia de la Eurovet.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Eurovet Logistic SRL lucrează la un Plan Urbanistic Zonal pentru zona Prelungirii Străzii Nicolae Filimon

Eurovet Logistic SRL își continuă eforturile pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal în zona Prelungirii Străzii Nicolae Filimon din oraș. Beneficiarul intenționează să modifice regimul maxim de înălțime și alte reglementări. După ce consultarea publică a fost anunțată în luna august, Primăria Constanța a publicat raportul de informare și consultare a publicului pe 22 noiembrie 2024.

Detalii despre zona propusă

Suprafața totală a zonei studiate este de aproximativ 8,23 hectare. Planul Urbanistic Zonal va stabili noi reglementări referitoare la regimul de construire, funcțiunea amplasamentului, înălțimea maximă admisă, procentul de ocupare a terenului, retragerea clădirilor față de aliniament și distanțele față de limitele laterale și posterioare ale parcelei.

Terenurile implicate în documentație fac parte din intravilanul orașului Constanța și se află în vestul municipiului, în apropierea cartierului Palas. Aceste suprafețe au acces direct la circulații publice care se leagă de Bulevardul Aurel Vlaicu, ceea ce asigură o bună sistematizare rutieră și accesibilitate sporită. Regimul de înălțime actual este de P+1-3 etaje.

Modificări propuse pentru regulamentul urbanistic

În zona de studiu se identifică o zonă de reglementare pentru strada Crișului, iar modificarea regulamentului urbanistic este propusă prin PUZ, având o zonă mixtă cu regim de construire continuu/discontinuu, situată în afara zonei centrale. Aceasta va permite construirea de instituții, servicii și echipamente publice la nivel local și de cartier, precum și sedii pentru companii de servicii, proiectare, cercetare și consultanță în diverse domenii, împreună cu spații pentru comerț cu amănuntul.

De asemenea, Planul Urbanistic Zonal va permite construcția de imobile cu funcțiuni medicale, depozite, hoteluri, agenții de turism, restaurante, baruri, cofetării, cafenele și blocuri de locuințe.

Reacții din partea cetățenilor

În timpul procesului de informare și consultare publică, au fost primite observații din partea proprietarilor din zona vizată. Zece cetățeni, împreună cu o societate, și-au exprimat dezacordul, invocând faptul că „nu se respectă prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 286/2006, privind străzile cuprinse în perimetrul străzii Prel. Nicolae Filimon și strada Crișului”.

Tasente Anton a declarat, de asemenea, că nu este de acord cu propunerile PUZ-ului, referindu-se la retragerile stabilite pe cele trei laturi ale parcelei sale: „Se solicită corectarea acestui aspect, astfel încât retragerile necesare să se facă în mod echitabil între proprietarii de terenuri”.

Sorin Bogdan Zvârcolescu a formulat mai multe solicitări, printre care: „Stabilirea clară a condițiilor de construire pentru toate zonele de reglementare din PUZ, funcțiunile propuse să fie transpuse în subzone de reglementare distincte, atât în partea scrisă, cât și în partea desenată a documentației; utilizarea unei singure zone de reglementare, mixte, conform propunerii elaboratorului, creează confuzie în stabilirea unor condiții clare de construire; precizarea regimului de înălțime pe fiecare zonă/subzonă de reglementare, atât în număr de niveluri, cât și în metri, fără a lăsa loc de interpretări”.

Răspunsurile formulate în cadrul acestui proces de consultare vor fi analizate în continuare de autorități.

Detaliile PUZ-ului propus

Elaboratorul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a furnizat informații relevante despre proiectul în discuție. Astfel, căile de acces incluse în acest PUZ au fost concepute pentru a fi perpendiculare pe strada Tisei, având ca scop evitarea creării de loturi înguste care ar putea duce la situații de neconstruibilitate.

În ceea ce privește Prel. Nicolae Filimon, s-a propus un profil de 20 de metri, care include 14 metri pentru carosabil și 3 metri pentru trotuare, continuând astfel profilul Bulevardului Aurel Vlaicu. Această măsură este destinată să faciliteze circulația auto.

Retragerile pe partea nordică a Prel. Nicolae Filimon respectă prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 286/2006, iar cedarea de teren va fi realizată conform documentației stabilite.

Pe porțiunea estică, circulațiile au fost preluate din cadrul HCL nr. 286/2006, iar profilul transversal al străzii a fost ajustat de la 11 metri la 10 metri, pentru a minimiza impactul asupra proprietarilor din zonă.

În partea sudică, profilul străzii a fost modificat de la 11 metri la 9 metri, cu scopul de a reduce efectele asupra proprietăților din jur.

Străzile au fost amplasate astfel încât axul acestora să fie pe limitele de proprietate, asigurând o distribuție echitabilă a suprafețelor pe terenurile respective.

Toate aspectele urbanistice relevante au fost detaliate atât în documentația scrisă, cât și în cea grafică, evidențiind observațiile referitoare la: procentul maxim admis de ocupare a terenului în zonele rezidențiale, procentul maxim admis de ocupare în zona de activități de agrement și sport, coeficientul de utilizare a terenului, precum și regimul maxim de înălțime exprimat în număr de niveluri (inclusiv în metri).

Reglementările propun două zone distincte:

• ZM1 – zonă mixtă cu regim de construire continuu/discontinuu, având o înălțime maximă de P+2+3R (12 metri);

• ZM2 – zonă mixtă dedicată sportului și agrementului, cu regim de construire continuu/discontinuu.

Informații despre Eurovet Logistic SRL

Eurovet Logistic SRL a fost înființată pe 23 noiembrie 2012, având sediul pe Șoseaua DN2A, în Centrul Gospodăresc din comuna Mihail Kogălniceanu. Administrator și asociat unic este medicul veterinar Marius Vișinoaia. Cifra de afaceri raportată pentru anul 2023 a fost de 18.398.469 de lei, iar profitul obținut a fost de 2.611.928 de lei, în timp ce datoriile companiei se ridică la 2.192.774 de lei. În prezent, Eurovet Logistic SRL are 94 de angajați.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *