Continuă ancheta privind abuzurile de la Ghindărești: procurorii contestă decizia de achitare a primarului și a altor acuzați.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 198

Sursa foto:

0:00

Achitarea primarului din Ghindărești și apelul procurorilor

După ce Judecătoria Hârșova a decis achitarea primarului în funcție al comunei Ghindărești și a altor inculpați, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârșova au contestat sentința penală. Dosarul a fost astfel înaintat Curții de Apel Constanța pentru o nouă evaluare.

Decizia instanței de fond

Pe 17 iulie a.c., Judecătoria Hârșova a decis achitarea celor patru inculpați, acuzați de abuz în serviciu în detrimentul unui localnic, Boris Lintarov, fiul unui fost primar. Instanța a anulat și titlul de proprietate pe care Lintarov îl deținea ca moștenitor, în legătură cu un teren pe care a fost construită ulterior o turbină eoliană, ceea ce a crescut semnificativ valoarea acestuia. Acum, Lintarov dorește să obțină imobilul pentru a-l închiria.

După un proces de cinci ani, în care au fost prezentate probe și audiați martori, printre care foști consilieri locali și funcționari publici, instanța a decis achitarea inculpaților și anularea titlului de proprietate al părții civile. Procurorii sunt singurii nemulțumiți de sentință, iar partea civilă nu a contestat hotărârea.

Apelul la Curtea de Apel Constanța

Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Constanța pe 9 august, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru 25 septembrie.

Acuzațiile aduse inculpaților

Procurorii i-au trimis în judecată pe primarul Vasile Simion, fostul primar Adrian Vartolomei, un cadastrist și un alt individ, toți acuzați de abuz în serviciu legat de încălcarea dreptului de proprietate al lui Boris Lintarov. Aceștia sunt acuzați că au cauzat o pagubă de 168.287 lei, reprezentând valoarea terenului obținut ilegal de comuna Ghindărești în 2010.

Adrian Vartolomei, în prezent consilier local, a fost acuzat de aceleași fapte, fiind implicat și un specialist cadastru, care ar fi facilitat comiterea infracțiunilor. Terenul în cauză, pe care este instalată turbina eoliană, are o valoare considerabilă.

Detalii despre faptele reținute

Conform anchetatorilor, inculpații sunt acuzați de mai multe fapte, inclusiv:

  • Emiterea Certificatului de urbanism nr. 3/29.03.2010, care conține informații false despre teren;
  • Emiterea documentului ce completează inventarul domeniului public, menționând aceleași date eronate;
  • Inițierea proiectului de HCL 16/31.03.2010, folosind o schiță cadastrală incorectă;
  • Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, reiterând informații false despre proprietatea funciară.

Primarul Vasile Simion, unul dintre inculpați, susține că terenul pe care a fost montată turbina eoliană nu este același teren pe care Lintarov pretinde că l-a moștenit, ceea ce complică și mai mult situația juridică a acestui caz.

Conflicte de proprietate asupra unui teren agricol

Un litigiu complex a ieșit la iveală în legătură cu un teren agricol pe care reclamantul îl deține, acesta fiind folosit pentru cultivarea viței-de-vie. Reclamantul afirmă că terenul său a suferit modificări semnificative, ceea ce a dus la o dispută privind dreptul de proprietate. De asemenea, este important de menționat că, în trecut, reclamantului i s-a propus un schimb de terenuri, însă acesta a refuzat oferta. Ca urmare a acestor evenimente, reclamantul s-a văzut lipsit de titlul de proprietate asupra terenului său.

Distribuie acest articol