Calendarul ortodox pentru 25 noiembrie 2024: Sărbătoarea de astăzi.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina

În această lună, pe data de 25, se celebrează pomenirea Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina. Aceasta a trăit în timpul împăratului Maximian, în jurul anului 304, și provenea din cetatea Alexandriei, fiind fiica unui principe numit Consta. Ecaterina era o tânără deosebit de frumoasă și înaltă, având aproximativ optsprezece ani. A studiat cu sârguință și a acumulat cunoștințe vaste în învățătura grecească și latină, citind lucrări de referință precum cele ale lui Homer și Virgiliu, dar și tratate de medicină de la Asclepios, Hippocrat și Galen. De asemenea, a studiat filosofia, aprofundându-se în operele lui Aristotel și Platon, precum și în învățăturile marilor magi, Ianni și Iambri, și profețiile Sibilei.

Ecaterina nu se limita doar la aceste cunoștințe; ea vorbea și multe alte limbi și dialecte din diverse culturi. Admirația față de ea era atât de mare încât nu doar cei care o întâlneau o apreciau, ci și cei care auziseră despre faima și înțelepciunea ei. În timpul domniei împăratului Maximian și a fiului său, Maxentie, a fost arestată pentru mărturisirea credinței în Hristos și a suportat numeroase chinuri. Prin înțelepciunea și abilitățile sale oratorice, a convins o sută cincizeci de retori să îmbrățișeze credința creștină, alături de mulți alți păgâni. În cele din urmă, a fost martirizată, fiind decapitată, și a primit cununa mărturisirii.

Pomenirea Sfinților Ritori

Tot în această zi, se pomenește și de cei o sută cincizeci de retori care, prin credința insuflată de Sfânta Ecaterina, au fost aruncați în foc pentru a-și păstra convingerile. De asemenea, se aduce omagiu Sfintei împărătese, soția lui Maxentie, care a fost de asemenea martirizată prin sabie.

Pomenirea Sfântului Porfirie Stratilatul

În aceeași zi este comemorat și Sfântul Porfirie Stratilatul, împreună cu doi sute de soldați ai săi, care și-au dat viața pentru credința în Hristos, tot prin sabie. De asemenea, se celebrează și pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie, care a trăit în timpul împăraților Deciu și Valerian, în anul 255, fiind originar din partea de răsărit și fiu al unui scit pe nume Gardian. După ce a învins barbaria cu ajutorul îngerului Domnului, care i-a insuflat curaj, a fost ridicat la rangul de arhistrateg.

Din păcate, pentru mărturisirea sa, a fost supus la chinuri inumane, fiind legat de patru pari și torturat. În cele din urmă, a fost dus la Cezareea Capadociei, unde a fost decapitat, primind astfel cununa muceniciei. La momentul martirizării, el avea doar douăzeci și cinci de ani, fiind un tânăr voinic, cu un aspect plăcut și o podoabă de păr galben, care îi scotea în evidență frumusețea.

Pomenirea Preacuviosului Părinte Petru Sihastrul

În această zi se face și pomenirea Preacuviosului Părinte al nostru Petru Sihastrul. Acest sfânt s-a născut din părinți drept-credincioși la Marea Neagră și, după ce a petrecut doar șapte ani alături de ei, și-a dedicat restul vieții filosofiei și sihăstriei. A început prin a se nevoi în Galația, iar apoi, datorită cunoștințelor sale, a continuat să-și dezvolte viața spirituală.

Viața și Faptele unui Cuvios din Antiohia

După o perioadă de închinare în Palestina, unde a vizitat toate locurile sfinte, acesta s-a îndreptat spre Antiohia. Acolo, s-a retras într-o chilie și a început să se dedice rugăciunii, comunicând cu Dumnezeu prin sfintele sale invocații. Dieta sa era strictă, limitându-se la puțină pâine și apă, consumate la fiecare două zile.

Datorită virtuteților sale, a primit de la Dumnezeu puterea de a alunga demonii și a reușit să-l vindece pe un anume Daniel. Acesta a fost îndrumat de el și, inspirat de aceeași râvnă, a devenit sihastru. De asemenea, a vindecat numeroși orbi și a tratat multe alte boli, fiind recunoscut pentru isprăvile sale, atât prin scrieri, cât și prin tradiție orală.

Făcându-se cunoscut și respectat în întreaga Antiohie, a trăit timp de nouăzeci și nouă de ani, înainte de a se muta în veșnicie.

Pomenirea Sfinților Mucenici

În această zi, se sărbătoresc și cei șase sute șaptezeci de mucenici, care și-au încheiat viața prin martiriu. Cu ajutorul rugăciunilor lor sfinte, cerem milă și mântuire. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *