Nicolae Popa, fostul președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a decedat.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Decesul lui Nicolae Popa

Fostul președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Nicolae Popa, a încetat din viață la vârsta de 85 de ani. Anunțul a fost făcut marți de Consiliul Superior al Magistraturii, care a transmis un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate.

Nicolae Popa, profesor universitar doctor, a fost o personalitate deosebită în domeniul juridic din România, apreciat atât de colegii săi, cât și de studenți. A fost nu doar un lider al instanțelor supreme, ci și un cadru didactic dedicat, formând numeroase generații de studenți la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a predat teorie generală a dreptului și sociologie juridică.

O carieră remarcabilă

Născut pe 1 septembrie 1939, Nicolae Popa a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în 1960. A continuat să-și dezvolte cunoștințele, absolvind un seminar de drept american la Salzburg în 1973 și obținând titlul de doctor în 1975. În 2003 și 2006, a fost distins cu titlul de doctor „honoris causa” de către Universitatea Liberă Internațională a Moldovei și Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia, respectiv.

Activitatea sa didactică a debutat în 1960 la Universitatea din București, iar între 1987 și 1993 a ocupat funcția de prodecan al Facultății de Drept. Între 1996 și 2005, a fost decan al aceleași facultăți la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București. A devenit profesor universitar în 1990.

Aprecieri și distincții

Nicolae Popa a fost recunoscut pentru contribuțiile sale în domeniu, primind premiul „Istrate Mincescu” în 2002 din partea Uniunii Juriștilor din România și titluri de excelență în 2003 de la Asociația Națională a Tinerilor Juriști. A fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, iar în 1975 și 2004 a fost laureat al Academiei Române, primind Premiul Simion Bărnuțiu.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *