Calendar ortodox pentru joi, 28 noiembrie 2024. Sfinții celebrați în această dată.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Preacuviosului Părinte Ștefan cel Nou

În data de 28 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea Preacuviosului Părinte Ștefan cel Nou, un mărturisitor deosebit al credinței. Acesta a trăit în perioada domniei împăratului Atanasie, cunoscut și sub numele de Artemie, iar patriarhul de atunci era Sfântul Ghermano. Născut și crescut în cetatea imperială, Ștefan provenea dintr-o familie de creștini, avându-i ca părinți pe Ioan și Ana.

De la o vârstă fragedă, el s-a dedicat studiului, petrecându-și zilele alături de mama sa, la biserica lui Dumnezeu, angajându-se în post și în viață aspră. La doar șaisprezece ani, a primit cinul călugăresc, continuând să se dedice tot mai mult nevoințelor duhovnicești, învingând toate ispitele trupului. După o vreme, egumenul său, Ioan, a trecut la cele veșnice, iar Ștefan a fost ales egumen al vestitului munte Avxentie, continuând calea nevoinței.

Când diavolul, simbolizat prin semănătorul de zizanie, a încercat să atace Biserica, îndemnând credincioșii să nu se închine la sfintele icoane, Leon Isaurul, cunoscut și ca conon, a fost primul care a promovat această idee. Fericitul Ghermano l-a confruntat și l-a dojenit vehement. Însă, urmașul său, Constantin Copronim, a adus și mai multe suferințe Bisericii, distrugând icoanele sfinte și persecutând monahii.

Ștefan, fiind cunoscut ca un mare iubitor al icoanelor și considerat eretic de către împărat, a fost arestat după ce a refuzat să se supună poruncii lui. A fost închis în temnița numită Pretorion, unde se aflau și alți părinți aleși, numărul lor ridicându-se la patruzeci și doi. Împreună cu Preacuviosul Petru și Andrei, alți trei sute de martiri, Ștefan a suferit torturi groaznice, unii dintre ei având nasurile tăiate, alții urechile mutilate și chiar ochii scoși. Fericitul Ștefan îi îndemna la luptă și se ruga pentru ei, transformând închisoarea într-un loc de rugăciune și slujbă călugărească.

După unsprezece luni de detenție, împăratul a ordonat ca Ștefan să fie adus înaintea sa. Acolo, el a fost supus la bătăi cu pietre și lemne, iar unul dintre agresori i-a lovit capul, provocându-i moartea. Astfel, sufletul său s-a înălțat la Dumnezeu, primind cununa martiriului. Trupul său a fost aruncat în mare de către persecutori, dar a fost îngropat de niște creștini în locul unde se află și astăzi.

Pomenirea altor sfinți

În aceeași zi, se comemorează și martiriul Sfântului Andrei, care a suferit pentru închinarea la sfintele icoane, precum și pe Sfântul Petru, care a fost bătut din aceleași motive. De asemenea, este pomenită și Sfânta Ana, care a fost supusă torturii pentru credința sa.

Pomenirea Sfinților Mucenici în 27 noiembrie

În această zi, se sărbătorește pomenirea Sfântului Ștefan, alături de Sfinții Mucenici care au mărturisit împreună cu el pentru sfintele icoane. Mulți dintre soldații împăratului Constantin Copronim, care erau ortodocși, s-au retras din viața lumească și au devenit monahi. Împăratul, cunoscut pentru nelegiuirile sale, i-a pedepsit pe aceștia, punându-i la moarte. De exemplu, unul dintre ei, pe nume Vasilie, a fost orbit și, refuzând să renunțe la închinarea la sfintele icoane, a fost ucis brutal. Un alt soldat a fost închis, i s-a tăiat nasul și a fost exilat la Chersona, unde a reușit să scape și să devină episcop, sfârșind ulterior viața în pace. Un alt mucenic, Ștefan, a fost exilat la Sugdaia, unde a adus binecuvântare multora înainte de a-și încheia călătoria pământească. Totodată, doi Sfinți Grigorie, împreună cu alți mucenici, au adormit în Domnul. În același context, Ioan din Legatari, care a fost exilat la Dafnusia, a murit în urma bătăilor primite din ordinul împăratului.

Pomenirea Sfântului Mucenic Irinarh

În aceeași zi, este comemorat și Sfântul Mucenic Irinarh, alături de șapte sfinte femei. Irinarh provenea din cetatea Sevastia și, la o vârstă tânără, era în slujba celor care îi persecutau pe sfinți. În timpul domniei împăratului Dioclețian, când femeile creștine erau supuse interogatoriului de către Maxim, domnul Sevastiei, Irinarh a fost atins de harul divin al lui Hristos. Văzând cum aceste femei se întăreau în credință și își manifestau curajul în fața tiranului, el a mărturisit și el credința în Hristos. Această mărturisire l-a dus la numeroase chinuri, iar în cele din urmă a fost decapitat, împreună cu preotul Acachie, cel care l-a botezat.

Pomenirea altor Sfinți Mucenici

De asemenea, în această zi se sărbătoresc Sfinții Mucenici Timotei și Teodor, episcopii, precum și Petru, Ioan, Serghie, Teodor și Nichifor, preoții; Vasile și Toma, diaconii; Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie și Eusebie, monahii; și Etimasie, toți care și-au dat viața pentru credință prin moartea de sabie. Prin rugăciunile lor sfinte, cerem milă și mântuire de la Dumnezeu. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *