Primele percheziții după anularea alegerilor vizează indivizi care au amenințat online și au răspândit mesaje extremiste.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Percheziții Domiciliare pentru Combaterea Comportamentelor Ilegale în Mediul Online

Pe data de 7 decembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație, împreună cu Inspectoratul General al Poliției Române, a inițiat o acțiune comună destinată sancționării comportamentelor ilegale desfășurate pe diverse platforme de socializare. Aceste comportamente includ incitarea publicului la comiterea de infracțiuni, precum și promovarea violenței și urii împotriva unor persoane, pe baza criteriilor de etnie, orientare sexuală sau opțiuni politice, în contextul procesului electoral din România.

În cadrul acestei acțiuni, au fost efectuate nouă percheziții domiciliare în mai multe localități. Activitățile sunt parte integrantă a șapte dosare penale, în care se investighează infracțiuni precum amenințarea, incitarea la violență, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea ideilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, conform legislației în vigoare.

Tipologia Comportamentelor Ilegale Investigate

Perchezițiile vizează comportamente ilegale care se împart în două categorii principale: mesajele care incită la violență împotriva candidaților la alegerile prezidențiale sau a susținătorilor acestora, și cele care promovează concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, inclusiv incitarea la ură și violență pe motive etnice, rasiale sau religioase.

În cadrul aceleași acțiuni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a desfășurat nouă percheziții în municipiul București și în județele Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț. Aceste percheziții sunt parte a unei investigații referitoare la utilizarea simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, având în vedere un eveniment organizat pe 30 noiembrie 2024, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov. La acest eveniment, dedicat comemorării a 86 de ani de la moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării legionare, au participat între 100 și 150 de persoane.

Cu ocazia comemorării, participanții au folosit steaguri cu simboluri ale Mișcării Legionare, au purtat uniforme specifice și au adoptat saluturi caracteristice acestei mișcări. Ulterior, au fost distribuite pe rețelele sociale, prin intermediul aplicației TikTok, videoclipuri care surprind momente de la acest eveniment.

Continuarea Acțiunilor Împotriva Violenței Online

Autoritățile au anunțat că acțiunile de combatere a violenței în mediul online vor continua în perioada următoare, fiind demarate mai multe anchete la nivel național, atât în cadrul unităților de parchet, cât și al poliției. Scopul acestor inițiative este de a trasa răspunderea penală celor care incită la violență sau comit infracțiuni în mediul virtual.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *