Guvernul stabilește reguli pentru utilizarea spațiului aerian național de către aeronavele fără pilot.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Guvernul aprobat un nou proiect de lege pentru controlul spațiului aerian național

În data de joi, Guvernul a dat undă verde unui proiect de lege destinat controlului utilizării spațiului aerian național. Această reglementare va aduce aparatele de zbor fără pilot la bord sub aceeași atenție și reglementări care se aplică în prezent avioanelor cu pilot, atât din perspectiva civilă, cât și militară, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

„Subliniez două inițiative din domeniul apărării naționale, printre care proiectul de lege ce vizează controlul spațiului aerian național. Acesta abordează controlul dintr-o nouă perspectivă, având în vedere riscurile și amenințările la adresa securității naționale, integrității aeriene și siguranței vieții cetățenilor. Noua legislație va extinde și va reglementa măsurile necesare pentru monitorizarea utilizării spațiului aerian, a sistemelor de aeronave fără pilot și a altor vehicule aeriene”, a adăugat Mihai Constantin.

Adoptarea acestui act normativ va facilita crearea unui cadru de cooperare și coordonare între autoritățile și instituțiile implicate în gestionarea spațiului aerian național, asigurându-se astfel respectarea regulilor de utilizare. Aceasta va contribui semnificativ la creșterea siguranței și securității aviației.

„Pe scurt, aparatele de zbor fără pilot vor beneficia de o reglementare similară cu cea a avioanelor cu pilot, atât în domeniul civil, cât și militar”, a subliniat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria.

Nou proiect de lege pentru desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace

Mihai Constantin a menționat că Guvernul a aprobat și un alt proiect de lege, inițiat de Ministerul Apărării Naționale, care reglementează desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul României pe timp de pace.

„Scopul acestui proiect de lege este de a crea un cadru juridic adecvat pentru desfășurarea acestor misiuni. De asemenea, se urmărește completarea normelor existente referitoare la pregătirea și desfășurarea misiunilor pe timp de pace de către forțele armate”, a explicat Mihai Constantin.

Ambele proiecte de lege vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *