Proiectul „Repere identitare dobrogene” a fost lansat la Constanța
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și în colaborare cu Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța, a inițiat proiectul intitulat „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”.
Eveniment dedicat Sărbătorii Etniei Tătare
Astăzi, 13 decembrie, se desfășoară un spectacol organizat de ansamblurile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, alături de elevii de la Școala Comunitară, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Conferința dedicată istoriei tătarilor
Pe 12 decembrie, a avut loc o conferință în cadrul căreia patru istorici au prezentat o serie de prelegeri referitoare la Sărbătoarea Etniei Tătare din România, aducând în discuție aspecte interesante din istoria tătarilor. Dr. Ovidiu Cristea, medievist și cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, a subliniat importanța cunoașterii relațiilor medievale dintre români și tătari, evidențiind că acestea nu au fost caracterizate exclusiv prin conflicte.
Dr. Michal Wasiucionek, cercetător tot la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, a discutat despre influența Hanatului Crimeei în răspândirea simbolurilor de putere, analizând „tughra (tuğra)”, monograma sultanilor otomani. De asemenea, dr. Metin Omer de la Universitatea „Ovidius” a abordat subiectul fondării primului stat modern tătar, Republica Populară Crimeea, la 13 decembrie 1917.
Conf. univ. dr. Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, a încheiat seria prelegerilor cu informații despre o cercetare recentă referitoare la activitatea Crucii Roșii în România după cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv relația acestei organizații cu un sat dobrogean populat în mare parte de etnici tătari.
Expoziții și recunoaștere
În cadrul conferinței, participanții au avut ocazia să vizioneze două expoziții tematice organizate de către organizatori. Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, a înmânat plachete aniversare ca semn de apreciere pentru contribuțiile prezentatorilor.