Controversa legată de Planul Urbanistic Zonal pentru un teren de pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, ridicată de locuitorii din apropiere.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Consultare Publică pentru Planul Urbanistic Zonal în Constanța

În luna octombrie a acestui an, Primăria Constanța a supus consultării publice Planul Urbanistic Zonal (PUZ) propus de Alexandru Arnăutu. Scopul acestuia este de a extinde activitățile economice aprobate prin Planul Urbanistic de Detaliu adoptat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 85/2006, incluzând comerț, birouri, farmacii, turism (hostel), activități liberale (arhitectură, notariat), servicii nepoluante și depozitare de produse nenocive și neinflamabile. Amplasamentul vizat se află pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 4. La data de 12 noiembrie, Municipalitatea a publicat raportul informării și consultării publicului, în care s-au înregistrat mai multe obiecții din partea cetățenilor.

Detalii despre Proiect

Conform PUZ-ului, pe terenul respectiv pot fi construite noi imobile cu regim de înălțime P+2E, destinate locuințelor, inclusiv cabinete medicale la parter. Se propun măsuri menite să păstreze și să îmbunătățească aspectul vizual al zonei prin edificarea acestor construcții noi.

Suprafața totală a terenului analizat în prezentul Plan Urbanistic Zonal este de 1.594 mp, dintre care 216 mp sunt destinați extinderii activităților. Terenul este parțial ocupat de construcții existente.

Transformarea Zonei în Zonă Rezidențială

În cadrul documentației, zona mixtă existentă pe terenul inițiatorului PUZ va fi transformată în zonă rezidențială ZRL2A, care va include locuințe, comerț de proximitate și servicii. Printre utilizările admise, se va permite mansardarea clădirilor, cu respectarea coeficientului de utilizare a terenului, precum și construirea de locuințe noi.

Obiecțiile Cetățenilor

Pe parcursul procesului de informare și consultare publică, au fost exprimate observații. Vecinii Cristina și Viorel Frătuțu și-au manifestat dezacordul, menționând că „petenții se află într-un litigiu la Judecătoria Constanța cu privire la dreptul de proprietate, așa că nu se poate stabili dacă suprafața de teren a inițiatorului PUZ va rămâne aceeași“.

Aceștia au solicitat ca „imobilul petenților, situat la intersecția Bulevardului Al. Lăpușneanu cu strada Castanilor, să rămână sub reglementările PUG, iar prezentul PUZ să se refere strict la terenul inițiatorului“.

În plus, au subliniat că „schimbarea destinației activității pentru care se inițiază PUZ va aduce prejudicii în zona limitrofă, întrucât nu există suficiente locuri de parcare și nu este amenajat un trotuar pe partea locuinței petenților“.

Răspunsurile Elaboratorului PUZ

Printre răspunsurile date de elaboratorul PUZ-ului se numără următoarele:

  • Se dorește reintroducerea activității de comerț de proximitate pe terenul inițiatorului, similar cu celelalte terenuri din zona de studiu, inclusiv cele ale petenților;
  • Având în vedere că viitorul magazin alimentar de proximitate va avea o suprafață de doar 50 mp, jumătate din dimensiunea spațiului comercial desființat în 2019, se consideră că acesta nu va genera trafic auto suplimentar;
  • Acțiunea în instanță nu vizează activitățile economice din zonă și, având o altă speță, reglementările stabilite prin PUZ sunt considerate valide.

Restabilirea Zonelor Urbane în Constanța

Zona ar putea reveni la statutul de ZRL2, așa cum a fost definită în Planul Urbanistic General (PUG) din 1999, menținându-se acest statut până în 2019, când a fost demolată clădirea existentă, care avea destinația de spațiu comercial de proximitate, situată pe terenul inițiatorului Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

Modificări în Documentația PUZ

În ceea ce privește retragerile de la stradă și reglementările stipulate în PUZ, se va efectua o modificare necesară în documentația care va fi prezentată Comisiei tehnice. Aceasta va asigura că reglementările rămân conforme cu cele stabilite prin PUG-ul Constanței, pentru proprietatea deținută de petenți, în conformitate cu solicitările primite.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *