Biroul Executiv al Consiliului Superior de Medicină Legală răspunde atacurilor asupra expertizei medico-legale
Biroul Executiv al Consiliului Superior de Medicină Legală a emis un comunicat referitor la atacurile recente asupra activității expertale medico-legale, în special în cazul doctorițelor de la Spitalul Pantelimon. Conducerea a subliniat că aceste atacuri sunt fundamentate pe informații inexacte și o cunoaștere insuficientă a legislației în vigoare.
În comunicat, Consiliul reamintește că, în procesul de realizare a expertizei, medicul legist are acces la întregul dosar al cazului, care include procese verbale de cercetare la fața locului, declarații ale martorilor, acte medicale și date extrase din injectomate. De asemenea, se menționează că, în cadrul discuțiilor din presă și din partea unor medici sau organizații profesionale, s-a ajuns la concluzia greșită că expertiza medico-legală nu este suficientă sau este eronată, subliniind că medicii legiști nu au cunoștințe despre tratamentele din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Consiliul explică faptul că, deși medicii legiști nu tratează pacienți în ATI și în alte specialități, ei dispun de competența legală și științifică necesară pentru a evalua corectitudinea actului medical, fie în mod individual, fie în colaborare cu specialiști din alte domenii. Este important de menționat că medicii legiști nu se limitează doar la autopsii, având un rol esențial în evaluarea deficitelor în acordarea îngrijirilor medicale, un aspect comun în majoritatea țărilor europene, unde medicina legală are un rol extins, inclusiv în evaluarea malpraxisului.
Expertiza medico-legală: un element crucial în sistemul judiciar
Conform standardelor europene stabilite în ghidul „Malpractice and medical liability. European Guidelines on Methods of Ascertainment and Criteria of Evaluation”, rolul medicinei legale este din ce în ce mai important în mediul judiciar, ajutând la prevenirea interpretărilor greșite și a verdictelor pripite. În fiecare an, instituțiile medico-legale efectuează sute până la mii de expertize, acumulând o experiență practică semnificativă, care depășește cunoștințele dobândite de specialiști din alte domenii medicale în acest tip de evaluări.
Aceste expertize, deși pot avea unele limitări, oferă un grad de obiectivitate mult mai mare comparativ cu evaluările realizate de colegi din aceeași specialitate cu medicul evaluat. Aceasta a fost demonstrată de-a lungul timpului în instanțe, unde au fost analizate atât expertize medico-legale cât și decizii ale Colegiului Medicilor în cazuri legate de deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale.
Cunoștințele medicilor legiști în domeniul ATI
Referitor la pregătirea medicilor legiști în specialitatea ATI, Biroul Executiv al Consiliului de Medicină Legală subliniază că aproape jumătate din autopsiile medico-legale sunt efectuate pe cazuri de decese în spitale, majoritatea în secții ATI. Astfel, medicii legiști trebuie să dețină cunoștințe avansate despre aspectele tratamentelor medicale aplicate în aceste unități, în special în ceea ce privește gestionarea perioadelor terminale ale vieții.
Expertiză medico-legală în cazul doctorițelor de la spitalul Pantelimon
În referatul de arestare a celor două doctorițe din secția ATI a spitalului Pantelimon, s-a dispus realizarea unei expertize medico-legale. Scopul acesteia a fost de a determina dacă scăderea dozei de noradrenalină a contribuit la decesul pacientului, fiind o întrebare esențială pentru anchetă, la care autoritățile nu aveau claritate, solicitând astfel ajutorul experților.
O analiză medicală detaliată a cazului ar fi fost utilă pentru a înțelege patologiile pacientului și motivele agravării stării acestuia, în ciuda tratamentului administrat. Totuși, acest aspect nu a fost principalul focus al expertizei. Este important de menționat că, deși specialiști din diverse domenii au realizat analize complexe, acestea nu sunt neapărat susținute de toate datele medicale disponibile, care nu au fost făcute publice, și nu sunt esențiale pentru evaluarea juridică a cazului. Ancheta s-a concentrat exclusiv pe corectitudinea suspendării suportului vasopresor pentru pacienții din secția ATI.
Clarificări privind legătura de cauzalitate
Conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a adus lămuriri și în ceea ce privește stabilirea legăturii de cauzalitate de către comisia medico-legală. Aceasta necesită dovedirea existenței unei fapte ilicite legate de actul medical, care a condus la un prejudiciu cuantificabil pentru pacient. În contextul oprimării suportului vasopresor, au fost identificate trei deficite semnificative în acordarea îngrijirilor medicale, și anume: reducerea abruptă a dozei de noradrenalină, ajustarea acesteia fără a lua în considerare valorile tensiunii arteriale înregistrate și neconsemnarea în documentele medicale a modificării dozei de noradrenalină.
Discuții despre șansele de supraviețuire ale pacientului
Referitor la discuțiile din presă și pe rețelele sociale care au sugerat că pacientul nu avea șanse de supraviețuire, conducerea Consiliului a subliniat că, chiar dacă acest aspect ar fi fost adevărat, scopul principal al medicinei este de a menține pacientul în viață cât mai mult timp posibil, chiar și în absența unor șanse de recuperare. Astfel, reducerea duratei de viață a unei persoane, chiar și într-o măsură limitată, în urma unei fapte ilicite, trebuie considerată un prejudiciu în cadrul lanțului cauzal.
În plus, legătura de cauzalitate poate fi stabilită, conform recomandărilor europene, prin metode inductive, inclusiv prin utilizarea legilor statistice, metoda aplicată în acest caz, sugerându-se o concordanță temporală în concluzii.
Pacientul a fost internat în secția ATI timp de 10 zile, beneficiind de suport vasopresor (noradrenalină), care a fost menținut pe tot parcursul acestei perioade.
Decesul pacientului și analiza stării medicale
La aproximativ o oră după reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, s-a înregistrat decesul pacientului. Estimarea probabilității ca acest deces să fi fost cauzat de deteriorarea stării pacientului, în contextul în care suportul vasopresor ar fi fost menținut, se poate realiza prin împărțirea numărului de ore în care pacientul a fost privat de acest suport la totalul orelor în care ar fi avut nevoie de el. Această analiză sugerează o probabilitate de aproximativ 0,4%.
În consecință, există o probabilitate de peste 99% ca decesul să fi survenit din cauza scăderii dozei de noradrenalină, chiar și în contextul unei posibile agravări progresive a stării pacientului pe parcursul spitalizării în secția de ATI. Acest grad de probabilitate este extrem de ridicat și rar întâlnit în evaluările legate de deficiențele în furnizarea îngrijirilor medicale, ceea ce explică claritatea concluziilor medico-legale, conform comunicatului. Această opinie este formulată exclusiv pe baza rechizitoriului și a datelor publice disponibile.
Știri recente din sistemul medical
În contextul acestor evenimente, s-au desfășurat anchete la Spitalul Sf. Pantelimon, iar șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății a demisionat.