Ce sărbătoare are loc astăzi, 19 decembrie, pentru credincioșii ortodocși?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Viața Sfântului Bonifatie

Sfântul Bonifatie a trăit în perioada împăratului Diocletian. Inițial, el era robul unei femei înstărite, Aglaia, fiica proconsulului Romei. Conform Sinaxarului, Bonifatie ducea o viață păcătoasă alături de stăpâna sa și se îmbăta frecvent. Aceasta nu este menționată pentru a-i denigra imaginea, ci pentru a ilustra transformarea unui păcătos în mucenic al lui Hristos. Într-o zi, Aglaia i-a spus lui Bonifatie să meargă în Răsărit, unde erau cinstiți sfinții, pentru a aduce moaște de martiri, cu scopul de a avea ajutor și mântuire sufletească.

Ajuns în fața dregătorului, Bonifatie a mărturisit că este creștin. În urma acestei mărturisiri, a suferit torturi crunte: a fost spânzurat cu capul în jos, a fost împuns cu trestii ascuțite sub unghii, a primit plumb topit pe gura și a fost scufundat cu capul în jos într-o oală cu smoală clocotind. Cu toate acestea, a ieșit nevătămat din toate aceste încercări. În cele din urmă, dregătorul a ordonat să i se taie capul. Sfântul, după ce s-a rugat, și-a plecat capul și a fost decapitat. Trupul său a fost răscumpărat cu o sumă mare de bani de către Aglaia și a fost înmormântat în apropierea Romei. Ulterior, Aglaia a construit o biserică mare în cinstea lui Bonifatie, în centrul Romei, unde au fost mutate moaștele acestuia.

Troparul Sfântului Mucenic Bonifatie

Mucenicul Tău, Doamne, Bonifatie, prin nevoințele sale, a dobândit cununa nestricăciunii de la Tine, Dumnezeul nostru, căci având puterea Ta, a învins pe chinuitori și a zdrobit îndrăznelile neputincioase ale demonilor. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Bonifatie

Arătatu-Te-ai astăzi jertfă fără de prihană, aducându-Te de bună voie Celui rânduit să Se nască din Fecioară pentru tine, Sfinte purtătorule de cunună, Înțelepte Bonifatie.

Pomenirea altor sfinți

În aceeași zi, facem pomenirea următoarelor sfinte:

  • Sfintilor Mucenici Ilie, Prov și Ares;
  • Sfintilor Mucenici Timotei și Polieuct;
  • Sfintilor Eutihie și Tesalonica, împreună cu 200 de bărbați și 70 de femei;
  • Sfântului Ierarh Grighentie;
  • Sfântului Mucenic Trifon.
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *