Locuitorii din Constanța solicită revizuirea Regulamentului cimitirelor din cauza monopolului: o femeie a fost nevoită să achiziționeze o cruce de la o companie autorizată.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 183

Sursa foto:

0:00

Imperiul lui Dumitru Drăghici în criză

Administrația Cimitirului Central, sub conducerea lui Dumitru Drăghici și a societății Clares, se confruntă cu o perioadă dificilă. Drăghici a avut succes în domeniul serviciilor funerare, impunând, de multe ori, achiziția produselor necesare înmormântării exclusiv de la firma sa sau de la alte două firme pe care se presupune că le controlează. Acum, o propunere de modificare a Regulamentului cimitirelor a stârnit nemulțumiri, iar cetățenii solicită dreptul de a-și îngropa morții în coșciuge sau cu cruci achiziționate de la alte societăți decât cele asociate lui Drăghici.

Noul Regulament în dezbatere publică

În luna iunie, a fost supus dezbaterii publice un nou Regulament al cimitirelor, alături de un proiect de hotărâre a Consiliului Local. Acesta include un studiu de oportunitate, un caiet de sarcini și un tip de contract pentru delegarea serviciilor de administrare a cimitirelor. Conform propunerii, gestionarea cimitirelor ar urma să fie realizată printr-un contract de concesiune, valabil timp de 15 ani, după o licitație publică.

Nemulțumirile constănțenilor

Mulți locuitori din Constanța contestă propunerile administrației locale și solicită modificări, având sprijinul avocatei Mirela Doicescu. Aceasta a întreprins demersuri pentru a aduce la cunoștința autorităților opiniile a 113 persoane fizice, solicitând o dezbatere publică. „În cele 30 de zile cât a stat în transparență decizională, am formulat propuneri și am solicitat organizarea unei dezbateri, care va avea loc conform cerințelor legale“, a declarat Doicescu.

Cererea principală a cetățenilor

În cererea principală, cetățenii solicită ca gestionarea și concesionarea cimitirelor să rămână în administrarea Primăriei Constanța, și nu să fie externalizate către firme private. De asemenea, se propune inserarea unei clauze în contractele cu firmele, care să permită achiziționarea de bunuri și servicii de la alte societăți, pentru a preveni monopolul.

Problemele existente

Modificările regulamentului au fost motivate de nemulțumirile exprimate de cetățeni cu privire la aplicarea actualului regulament, care prevede confiscarea locurilor de veci considerat neîngrijite. Aceasta înseamnă că, dacă nu se poate merge frecvent la cimitir pentru întreținerea mormintelor, locul este confiscat, iar osemintele sunt mutate în osuar.

Monopolul serviciilor funerare

O altă problemă semnificativă este monopolul impus de câteva firme agreate, care oferă servicii funerare. Astfel, familiile care doresc să își îngroape morții sunt constrânse să achiziționeze produsele necesare doar de la aceste societăți, iar articolele cumpărate din alte surse nu sunt acceptate.

Caz concret la Cimitirul Central

Un exemplu recent ilustrează această situație. În luna iunie, o femeie care a vizitat Cimitirul Central pentru a se îngriji de mormintele bunicilor săi a constatat că lipsea crucea. Mormintele, nefiind îngrijite de zeci de ani, nu puteau arăta ca noi. Atunci când a dorit să achiziționeze o cruce, s-a lovit de restricțiile impuse de regulamentul actual. Această situație reflectă tensiunile din comunitate și nevoia de reformă în gestionarea cimitirelor.

Restricții la achiziționarea crucilor în cimitire

O femeie a relatat o experiență frustrantă legată de impunerea unor reguli stricte în cimitir, care obligă familiile să achiziționeze cruci doar de la anumite firme. Conform mărturiei sale, i s-a spus că poate cumpăra crucea fie de la compania care administrează cimitirul, fie de la două societăți autorizate de conducerea acestuia. Prețul impus pentru o cruce era de 1.500 de lei.

„Mi s-a spus să cumpăr crucea ori de la ei, ori de la cele două firme din fața cimitirului, unde costa 1.500 de lei. Eu am găsit crucea la o altă firmă, unde costa mult mai puțin, cu tot cu montaj. În cele din urmă, am fost obligată să cumpăr cu 1.500 de lei, pentru că nu mă primeau în cimitir cu crucea cumpărată de la o altă firmă“, a declarat femeia.

Posibile schimbări în regulament

Se discută posibilitatea implementării unor modificări în regulamentul cimitirului, care ar putea elimina acest monopol. Dacă aceste modificări vor fi adoptate, oamenii vor avea libertatea de a-și înmormânta persoanele dragi cu obiecte și servicii achiziționate de la diverse firme, nu doar de la cele impuse de conducere.

Distribuie acest articol