Au fost raportate mai multe furturi de mașini în primele 7 luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 150

Sursa foto:

0:00

Creștere semnificativă a autovehiculelor furate descoperite de poliția de frontieră în 2024

În primele șapte luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră au identificat 188 de autovehicule care erau în atenția autorităților, fiind suspecte de a fi furate. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 39,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost depistate 135 de autovehicule. Dintre acestea, 149 au fost autoturisme, iar restul au inclus camioane, microbuze, remorci și motociclete.

Cele mai multe dintre aceste vehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, în punctele de trecere Petea (județul Satu Mare) și Borș (județul Bihor). De asemenea, s-au înregistrat cazuri semnificative la frontiera cu Bulgaria, în punctele Giurgiu și Calafat, precum și la granița cu Republica Moldova, unde P.T.F. Albița (județul Vaslui) a avut cele mai multe incidente de acest tip.

Originea vehiculelor furate

Persoanele implicate în aceste cazuri provin din diverse țări, inclusiv Bulgaria, Croația, Grecia, Moldova, Serbia, Polonia, România, Turcia, Ungaria și Ucraina. Analiza a relevat că majoritatea autovehiculelor identificate ca fiind furate proveneau din România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Belgia și Elveția, iar cele mai multe dintre acestea sunt autoturisme de lux și din categoria de mijloc.

Conform legislației în vigoare, au fost întocmite dosare penale pe numele persoanelor implicate, iar autovehiculele au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră până la finalizarea investigațiilor. În majoritatea cazurilor, conducătorii auto au declarat că nu erau conștienți că vehiculele se aflau în atenția autorităților, afirmând că erau „cumpărători de bună credință”. Unii dintre aceștia au susținut că au fost plătiți pentru a transporta vehiculul în România și nu știau că acesta era căutat.

Cooperare internațională pentru identificarea vehiculelor furate

Pentru a identifica și indisponibiliza autoturismele raportate ca furate în străinătate, polițiștii de frontieră au colaborat cu structuri similare din alte state membre ale Uniunii Europene. Aceștia au realizat un schimb operativ de date și informații prin intermediul Punctelor și Centrelor de Contact de la frontieră, sub supravegherea unităților de parchet competente.

Caz semnificativ recent

Unul dintre cele mai recente cazuri a implicat un autoturism de lux, depistat de polițiștii de frontieră la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu, județul Arad. Pe 15 august 2024, în urma verificărilor, s-a constatat că vehiculul figura în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autoritățile italiene cu aproximativ o săptămână înainte. Mijlocul de transport, evaluat la aproximativ 40.000 de euro, a fost indisponibilizat, iar în acest caz se desfășoară cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

Distribuie acest articol