Controversele din jurul medaliei de bronz a Anei Maria Bărbosu continuă
După avertizarea oficială a Tribunalului de la Lausanne, presa din Statele Unite menține o reacție intensă în legătură cu medalia de bronz la gimnastică, recent obținută de Ana Maria Bărbosu. Ieri, în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate pe esplanada Casei Olimpice din București, Ana a primit medalia de bronz pentru proba de sol de la Jocurile Olimpice, ca urmare a unei contestații adresate Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).
În ciuda avertismentului emis de TAS, jurnaliștii americani continuă să susțină că medalia de bronz ar trebui să revină gimnastei Jordan Chiles. Bill Plaschke, un jurnalist sportiv de la Los Angeles Times, a publicat un editorial intitulat „Păstrează-ți medalia! Gimnasta Jordan Chiles ar trebui să respingă decizia eronată a CIO”. În acest articol, el afirmă că „medalia nu ar trebui să fie în România” și o acuză pe Ana Maria Bărbosu de lipsă de sportivitate.
Plaschke susține că „situația este complicată, însă mesajul ar trebui să fie simplu. Atunci când zeii olimpici corupți se prezintă la ușa lui Jordan Chiles, cerându-i medalia de bronz, gimnasta ar fi trebuit să le răspundă clar: Duceți-vă! Este medalia ei, a câștigat-o corect, nu își are locul într-o controversă. Medalia nu trebuie să fie în România, ci în jurul gâtului lui Jordan.”
În continuare, jurnalistul susține că „Comitetul Olimpic Internațional a dorit să îi ia medalia lui Chiles și să i-o ofere Anei Bărbosu, însă, dacă gimnasta română ar fi avut un minim de fair play, nu ar fi trebuit să o accepte.”
Reacția Tribunalului de Arbitraj Sportiv
Românii nu contestă faptul că Jordan Chiles a realizat un exercițiu bun, ci că Federația Americană de Gimnastică a întârziat contestația. Nimeni nu a contestat scorul lui Chiles, care și-a câștigat medalia pe merit. Bill Plaschke a subliniat că „uităm de cele patru secunde întârziere” și a adăugat că „decizia TAS a fost influențată de un avocat care reprezintă interesele României de ani buni”.
În motivarea deciziei privind finala de sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, TAS a respins vehement acuzațiile venite din partea americanilor, care susțineau că arbitrii ar fi favorizat România. Tribunalul a condamnat ferm declarațiile apărute în presa din SUA, care acuzau un președinte și un comitet de arbitraj părtinitor, fără a avea cunoștință de detalii relevante ale cazului.
TAS a precizat că niciuna dintre părțile implicate nu a contestat vreun membru al comisiei pe parcursul procedurii, ceea ce sugerează că toate părțile au fost mulțumite de desfășurarea audierii. Orice critici ulterioare nu au temei sau merit.