Película „Photophobia” premiată la Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 157

Sursa foto:

0:00

Film premiat la Festivalul Internațional de Film Independent ‘Anonimul’

Filmul „Photophobia”, co-regizat de Pavol Pekarcik și Ivan Ostrochovsky, a obținut trofeul Festivalului Internațional de Film Independent ‘Anonimul’, care s-a desfășurat în satul Sfântul Gheorghe, în Delta Dunării, în noaptea dintre sâmbătă și duminică. Marele premiu al festivalului este în valoare de 3.000 de euro.

Conform organizatorilor, filmul a fost realizat în primele etape ale războiului din Ucraina, perioadă în care cei doi regizori au stat câteva luni în stațiile de metrou din Harkov, căutând adăpost împreună cu alți civili de bombardamente. „Photophobia” a fost prezentat pentru prima dată la Veneția, în secțiunea Giornate degli Autori, și urmărește povestea lui Niki, un băiat de 12 ani. Pentru el și familia sa, lumina zilei reprezintă un pericol mortal, iar Niki nu are voie să iasă din stație, trăind sub lumina constantă a neoanelor. Întâlnirea cu Vika îi deschide o nouă lume.

Premii pentru scurtmetraje

Pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales filmul „(În) Cerc”, regizat de Andreea Parfenov, care a fost recompensat cu un premiu de 1.000 de euro, oferit de DACIN-SARA. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, de aceeași valoare, a fost oferit filmului „Masterpiece | La Gran Obra” (Spania), regizat de Alex Lora. De asemenea, scurtmetrajul „WTF Luci!?”, regizat de Paul Radu, a primit Premiul „Ovidiu Bose Paștină”, oferit de Fundația ‘Anonimul’, în valoare de 1.000 de euro.

Ediția cu numărul 21 a festivalului

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ‘Anonimul’ a avut loc între 12 și 18 august, la Sfântu Gheorghe, fiind prezentată de actorul Sorin Miron. Festivalul a inclus, pe lângă filmele din competiție, zece lungmetraje românești, iar accesul publicului la proiecțiile în aer liber a fost gratuit, campingul fiind ocupat la capacitate maximă în timpul evenimentului. Ediția a cuprins discuții cu actori români, un curs de prim-ajutor, recitaluri de muzică, cât și atelierul „Vocația mea, filmul”.

Un proiect social-cultural de educație nonformală a fost organizat de Asociația FAMart, cu sprijinul E.ON Energie România. Acesta a constat în activități menite să stimuleze accesul la educație culturală. Participanții au avut oportunitatea de a se întâlni cu diverse personalități din industria filmului și media, inclusiv cu Amalia Enache, Emanuel Pârvu, Ciprian Chiujdea, Diana Vasilescu, Ionuț Mareș și Dan Hurduc. Paula Brezeanu de la E.ON Energie România a interacționat, de asemenea, cu elevii participanți.

Festivalul a fost organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, în cadrul unui proiect cultural cofinanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea, Uniunea Cineaștilor din România și DACIN-SARA.

Distribuie acest articol