Postul Nașterii Domnului: Perioada de Reflecție și Bucurie
Postul Nașterii Domnului a început vineri, 15 noiembrie și se va încheia marți, 24 decembrie. Această perioadă este considerată una ușoară, cu multe dezlegări, și este un moment în care suntem încurajați să răspândim bucuria prin oferirea de daruri.
Darurile nu se limitează doar la obiecte materiale; ele includ și dăruirea timpului, amabilității și compasiunii față de cei din jur. Postul Crăciunului are rădăcini adânci în tradițiile religioase, amintind de așteptarea îndelungată a patriarhilor și drepților din Vechiul Testament pentru venirea lui Mesia, Izbăvitorul.
Istoria Postului Crăciunului
Primele mențiuni despre acest post datează din secolele IV-V, fiind atestate de Fericitul Augustin și Sfântul Leon cel Mare al Romei, care au susținut predici referitoare la această practică. Durata Postului Crăciunului a fost stabilită oficial în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, sub conducerea Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci s-a uniformizat perioada de post în Bisericile Ortodoxe, stabilindu-se că toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.
Dezlegările la Pește în Postul Crăciunului
Anul acesta, zilele în care este permis consumul de pește sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 24 noiembrie (duminica), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 decembrie (duminica), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 8 decembrie (duminica), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon) și 14-15 decembrie (sâmbăta și duminica).