A început ultima sesiune din actuala legislatură! Activitatea parlamentarilor din Constanța

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 227

Sursa foto:

0:00

Începutul celei de-a doua sesiuni ordinară a Parlamentului

Parlamentul României a deschis luni, 2 septembrie 2024, a doua sesiune ordinară din acest an, marcând totodată ultima sesiune a actualei legislaturi. Pe 1 decembrie 2024, cetățenii români sunt așteptați la urne pentru a-și alege viitorul Legislativ.

Reprezentanții județului Constanța în Parlament

Județul Constanța este reprezentat în Parlamentul României de 16 membri, dintre care unsprezece sunt deputați și cinci senatori.

Activitatea lui Bogdan Huțucă

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, ocupă funcția de președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. De asemenea, acesta este implicat în trei grupuri de prietenie cu parlamente din alte țări: secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Bosnia și Herțegovina, membru al grupurilor de prietenie cu Regatul Cambodgiei și cu Statul Plurinațional Bolivia. În activitatea sa, Huțucă a avut 128 de luări de cuvânt, a inițiat 97 de propuneri legislative, dintre care 39 au fost transformate în legi. El a propus, de asemenea, două proiecte de hotărâre ce vizează modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și completarea Hotărârii Parlamentului nr. 77/2017, referitoare la Codul de conduită al deputaților și senatorilor, având totodată 18 întrebări și interpelări.

Mircea Banias și contribuțiile sale

Mircea Marius Banias, ales deputat PNL în Circumscripția electorală nr. 14 Constanța, a fost validat pe 21 decembrie 2020. Acesta îndeplinește funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și este implicat în mai multe grupuri de prietenie, inclusiv cu Emiratele Arabe Unite, Republica Islamică Iran, Argentina, Siria și Franța. În activitatea sa, Banias a avut opt intervenții, a emis o declarație politică și a inițiat 54 de propuneri legislative, dintre care 22 au fost adoptate. De asemenea, el a adresat două întrebări și interpelări în 2021, una referitoare la monumentul „Debarcader Mamaia Cazino“ și cealaltă privind oportunitatea construirii unui Spital Regional la Constanța.

Marian Crușoveanu și realizările sale

Marian Crușoveanu este membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și face parte din grupurile de prietenie cu Republica Uzbekistan, Croația și Japonia. În activitatea sa parlamentară, a avut 17 luări de cuvânt, dintre care 14 au fost declarații politice, și a emis 83 de declarații politice în scris. A inițiat 98 de propuneri legislative, cu 44 adoptate ca legi. De asemenea, a propus două proiecte de hotărâre pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și completarea Hotărârii Parlamentului nr. 77/2017. Între întrebările și interpelările sale se numără subiecte precum monumentul „Debarcader Mamaia Cazino“, ruta ocolitoare/drumul expres „Alternativa Techirghiol“, oportunitatea unui Spital Regional la Constanța, măsurile guvernamentale pentru împădurire, strategia ministerială pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu și soluții pentru salvarea Palatului Regal din Mamaia.

Horia Țuțuianu și rolul său în Parlament

Horia Țuțuianu a fost ales deputat în 2020 pe listele Partidului Social Democrat. Acesta ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și este membru al Comisiei Juridice, de disciplină și imunități din decembrie 2021. De asemenea, el este președintele Comisiei speciale comune pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi și membru supleant al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Țuțuianu este președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Arabia Saudită și vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Costa Rica.

Activitatea Parlamentară a Deputaților din Constanța

În perioada recentă, deputații din Constanța au avut o activitate parlamentară intensă, cu numeroase inițiative legislative și luări de cuvânt. Fiecare dintre aceștia a contribuit în mod semnificativ la dezbaterile din Parlament, abordând teme diverse și relevante pentru societate.

Cristina Dumitrache

Cristina Dumitrache, reprezentantă a PSD, a avut 15 luări de cuvânt, inclusiv patru declarații politice. De asemenea, a formulat 23 de întrebări și interpelări și a semnat șase moțiuni. A inițiat 65 de propuneri legislative, dintre care 24 au fost promulgate. Printre inițiativele sale se numără modificarea Ordonanței de Urgență nr. 80/2018, care propune instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua Națională de Comemorare a Copiilor Decedați în Timpul Sarcinii, la Naștere sau până la Vârsta de 18 Ani. Cristina Dumitrache este membră în Comisia pentru sănătate și familie, Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, unde ocupă funcția de vicepreședinte. De asemenea, ea face parte din Comisia specială comună pentru combaterea traficului de persoane și din grupurile de prietenie cu Republica Italiană, Republica Letonia și Republica Filipine.

Lucian Lungoci

Lucian Lungoci, tot din PSD, este vicelider al Grupului parlamentar al partidului din februarie 2024. Acesta activează în Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru transporturi și infrastructură, precum și în Comisia pentru antreprenoriat și turism. Din iunie 2024, el este președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Emiratele Arabe Unite și are calitatea de membru în grupurile de prietenie cu Republica Tunisiană și Arabia Saudită. În activitatea sa, Lungoci a avut 35 de luări de cuvânt, a inițiat 90 de propuneri legislative, dintre care 35 au fost promulgate, a semnat șase moțiuni și a adresat opt întrebări și interpelări pe subiecte relevante, inclusiv metodologia pentru reglementarea rețelelor de energie electrică și măsurile pentru creșterea numărului de turiști străini.

Bogdan Bola

Bogdan Bola, reprezentant al Forței Dreptei și fost deputat PNL, a avut zece luări de cuvânt, dintre care șapte au fost declarații politice. A inițiat 84 de propuneri legislative, dintre care șapte au fost promulgate, și a formulat un proiect de hotărâre. De asemenea, el a adresat 174 de întrebări și interpelări și a semnat unsprezece moțiuni. În prezent, Bola este membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, activitate pe care o desfășoară din iunie 2023. Anterior, el a fost secretar al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic până în martie 2022. De asemenea, este implicat în grupurile de prietenie cu Republica Croația, Regatul Maroc, Regatul Danemarcei și Republica Slovenia.

Stelian Ion

Stelian Ion este singurul deputat constănțean din partea USR. Începând cu februarie 2023, el îndeplinește funcția de vicelider al Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și este vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Ion face parte și din Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul securității naționale, precum și din Comisia specială comună pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției. În activitatea sa, a avut 66 de luări de cuvânt și a inițiat 113 propuneri legislative, dintre care 17 au fost promulgate, și a formulat un proiect de hotărâre.

Activitatea parlamentarilor din Constanța

Dănuț Aelenei, deputat ales din partea Alianței pentru Unirea Românilor în 2020, este activ în Comisia pentru industrii și servicii din octombrie 2023, precum și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și petiții din aprilie 2022. De asemenea, el ocupă funcția de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Islamică Pakistan din iunie 2023. Aelenei a avut un total de 58 de luări de cuvânt, dintre care 30 au fost declarații politice. În activitatea sa legislativă, a inițiat 91 de propuneri legislative, dintre care trei au fost promulgate, și a semnat o moțiune de cenzură.

Dumitru Focșa, ales tot pe lista Alianței pentru Unirea Românilor, a fost exclus din partid la începutul anului trecut. Deputatul este membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și petiții, și Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare. În plus, este secretar al Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice. Focșa a avut 114 luări de cuvânt, dintre care 38 au fost declarații politice, și a inițiat 112 propuneri legislative, din care două au fost promulgate.

Cristina Rizea, deputat ales pe listele Alianței USR PLUS, a fost validată pe 21 decembrie 2020. În prezent, este parte a Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și este implicată în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, Comisia pentru transporturi și infrastructură, și în diverse grupuri de prietenie cu țări precum Argentina, Chile, Malaezia și Venezuela. Rizea a avut 50 de luări de cuvânt, dintre care 20 au fost declarații politice, și a inițiat 223 de propuneri legislative, 44 dintre acestea fiind promulgate.

Senatorii din Constanța

Septimiu Bourceanu, senator PNL de Constanța, este activ în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Letonia, Bulgaria, Turcia, Qatar, Azerbaidjan și Bahrain. A inițiat 56 de propuneri legislative, dintre care 26 au fost promulgate. Bourceanu a avut 25 de luări de cuvânt în plen și patru interpelări.

Felix Stroe, senator din partea Partidului Social Democrat, este membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. De asemenea, el ocupă funcția de vicepreședinte în Comisia parlamentară specială pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe. Stroe a inițiat 82 de propuneri legislative, dintre care 36 au fost promulgate, și a avut 14 declarații politice, alături de 51 de luări de cuvânt în plen.

Remus Negoi, membru al USR, îndeplinește funcția de vicepreședinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. De asemenea, este activ în grupurile parlamentare de prietenie cu Australia, Statele Unite Mexicane și Serbia.

Activitatea parlamentară a senatorilor AUR din Constanța

Senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membru al partidului AUR, a avut o activitate parlamentară notabilă, înregistrând un total de 253 de propuneri legislative, dintre care 41 au fost promulgate. De asemenea, a formulat 32 de declarații politice, a adresat nouă întrebări și a realizat 43 de interpelări, dintre care două au fost îndreptate către prim-ministru. În plen, senatorul a luat cuvântul de 178 de ori.

Mateescu este implicat activ în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, ocupând și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru constituționalitate. De asemenea, face parte din Grupul de prietenie cu Germania.

Contribuția Evdochiei Aelenei în Senat

Evdochia Aelenei, colegă de partid a lui Mateescu, reprezintă AUR în Senatul din Constanța și este membră a Comisiei pentru Tineret și Sport, precum și a Comisiei Speciale comune pentru combaterea traficului de persoane. În plus, face parte din Grupurile parlamentare de prietenie cu Belgia și Turkmenistan.

Aelenei a înregistrat 110 inițiative legislative, dintre care o parte au fost promovate, și a realizat 76 de declarații politice. De asemenea, a adresat 68 de întrebări și a efectuat 58 de interpelări, dintre care nouă destinate prim-ministrului. În plen, a avut 251 de luări de cuvânt și a semnat o moțiune.

Implicarea Andreeei Condurache

Andreea Condurache, alt senator AUR din Constanța, își desfășoară activitatea în cadrul Parlamentului cu un accent pe inițiative legislative și participarea activă în dezbateri. Detaliile specifice ale contribuției sale vor fi prezentate într-un articol viitor.

Aceste activități subliniază angajamentul senatorilor AUR din Constanța față de problemele comunității și implicarea lor în procesul legislativ din România.

Distribuie acest articol