A închis balconul fără autorizație, dar a fost acționat în instanță și obligat să demoleze tot, deoarece Primăria nu a răspuns în termen solicitării sale.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Constănțean amendat pentru lucrări fără autorizație

Un locuitor din Constanța a fost sancționat de Poliția Locală pentru efectuarea unor lucrări de construcție fără autorizație, după ce a închis balconul și a desființat peretele dintre bucătărie și balcon. Deși a fost amendat, bărbatul a demonstrat bună credință și a încercat să obțină autorizația necesară, însă Primăria nu a eliberat-o în termenul prevăzut.

Controlul Poliției Locale

În urma unui control efectuat pe 1 martie 2021, polițiștii locali au constatat că, la un bloc de pe Bulevardul Tomis, un cetățean a realizat lucrări de construcție fără a deține autorizația necesară. Acesta își închidea balconul cu tâmplărie PVC și geam termopan, și a desființat, parțial, parapetul de la fereastra din bucătărie pentru a avea acces către balcon.

Consecințele lucrărilor neautorizate

Ca urmare a acestor constatări, constănțeanul a fost sancționat cu o amendă contravențională de 1.000 de lei. De asemenea, i s-a impus oprirea lucrărilor de construcție și obținerea autorizației de construire în termen de 90 de zile. În cazul neconformării, bărbatul trebuia să desființeze lucrările și să readucă imobilul la stadiul inițial.

Demersurile pentru legalizare

Contravenientul nu a contestat procesul-verbal și a plătit amenda în ziua în care a primit-o, la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța. În continuare, el a depus toate demersurile necesare pentru a obține autorizația de construire. Pe 9 martie 2021, a trimis o cerere la Primărie pentru obținerea certificatului de urbanism, care a fost eliberat pe 3 iunie 2021, confirmând că poate realiza modificări interioare fără autorizație pentru închiderea balconului.

Obținerea autorizației de construcție

Ulterior, pe 12 ianuarie 2022, constănțeanul a solicitat obținerea acordului pentru amenajarea și modificarea, precum și autorizația de construire, conform certificatului eliberat. Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a analizat documentația și a constatat că proiectul nu se supune regimului ariilor naturale protejate, dispunând clasarea notificării.

Acordul asociației de proprietari

De asemenea, pe 14 decembrie 2021, membrii comitetului asociației de proprietari din blocul respectiv au exprimat acordul pentru demararea procedurilor de avizare și obținere a autorizației pentru închiderea balconului. Cetățeanul a depus eforturi considerabile pentru a intra în legalitate, însă, pe 5 mai 2022, a realizat o nouă solicitare la Primăria Municipiului Constanța, fără a reuși să obțină autorizația necesară pentru lucrările efectuate, deși a respectat toate cerințele impuse.

Demersuri pentru intrarea în legalitate

Un bărbat a urmat toți pașii necesari pentru a obține autorizația de construire, însă, în ciuda eforturilor depuse, nu a reușit să o obțină. Deși s-a conformat măsurilor din procesul-verbal, lucrările executate nu afectează structura de rezistență a blocului și nici aspectul general al zonei, conform documentelor prezentate la dosar.

Controale și intervenții ale autorităților

În urma unui control efectuat de polițiștii locali, s-a constatat că bărbatul nu avea autorizația emisă, deși cererea sa era depusă. În plus, lucrările nu au fost desființate. Această situație a dus cazul în instanță, iar primăria a solicitat autorizarea pentru a interveni prin forțe proprii pentru desființarea lucrărilor, pe cheltuiala contravenientului.

Decizii ale instanței

Inițial, se credea că instanța va respinge acțiunea, având în vedere că bărbatul s-a supus legislației și a depus toate demersurile necesare. Cu toate acestea, în toamna anului trecut, Judecătoria Constanța a admis acțiunea primăriei, surprinzător pentru bărbat, care a acționat de bună credință.

Obligații impuse de instanță

Judecătoria a decis ca bărbatul să desființeze lucrările în termen de 90 de zile, altfel, angajații primăriei vor interveni pentru a executa hotărârea, pe cheltuiala sa. Cazul a fost ulterior apelat la Tribunal, iar primul termen a avut loc pe 8 aprilie, când s-a decis amânarea cauzei până în iunie.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *