A intrat în aplicare legislația pentru protecția extinsă a tuturor victimelor violenței!

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 218

Sursa foto:

0:00

Nouă lege pentru protecția victimelor violenței

O nouă lege destinată să ofere protecție tuturor victimelor actelor de violență va intra în vigoare pe 31 august 2024. Aceasta este Legea nr. 26/2024, promulgată pe 28 februarie 2024 de către președintele României, Klaus Iohannis.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților cu un vot covârșitor de 249 pentru, fără voturi împotrivă sau abțineri, la începutul lunii februarie 2024.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a exprimat bucuria sa cu privire la această nouă reglementare pe rețelele de socializare, subliniind că legea va oferi o protecție mai extinsă tuturor victimelor violenței, indiferent de forma acesteia. Ea a declarat: „Mă bucur tare mult că avem acum legea, care stabilește clar responsabilitățile autorităților în protejarea victimelor și în gestionarea situațiilor de urgență, care, uneori, pot duce și la pierderea de vieți. Avem violență în România, cu 160 de cazuri de violență domestică pe zi, ceea ce înseamnă 7 victime pe oră. De acum, cu noua lege, protejăm toate victimele violenței, din orice mediu. Legea trebuie să te protejeze de bătăuși, hărțuitori și de toate tipurile de agresori.”

Definiția actelor de violență conform noii legi

Noua lege definește actele de violență ca fiind:

  • orice lovire sau act de violență care provoacă suferințe fizice;
  • orice act de violență de natură sexuală;
  • amenințarea unei persoane cu comiterea unei infracțiuni sau a unei fapte ilicite, care poate induce o stare de temere;
  • urmărirea repetată a unei persoane, fără drept sau interes legitim, sau supravegherea locuinței, locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta, inclusiv apeluri telefonice sau alte comunicări care pot crea temere;
  • orice formă de hărțuire online, inclusiv mesaje instigatoare la ură, amenințări online și publicarea neconsensuală de informații intime;
  • încercarea de a determina o persoană să nu sesizeze organele competente prin intimidare sau corupere;
  • orice alte acte de violență fizică sau psihică ce pun în pericol viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane.

În contextul acestei legi, membrii de familie sunt definiți ca soțul/soția, persoana care conviețuiește cu victima și care se gospodărește împreună cu aceasta, precum și rudele în linie directă până la gradul II.

Nou Ordin de Protecție Provizoriu Introducere prin Noua Lege

O inovație importantă adusă de noua lege este introducerea ordinului de protecție provizoriu. Acest ordin poate fi emis imediat, la solicitarea scrisă a victimei violenței sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal, de către polițiștii care observă săvârșirea unui act de violență în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Emiterea acestui ordin se justifică atunci când, în urma evaluării situației, se constată că există un risc iminent de comitere a unui alt act de violență împotriva victimei, care poate amenința viața, integritatea fizică sau libertatea acesteia.

Obligațiile Poliției în Cazul Violenței

În situația în care un polițist este informat despre un act de violență, inclusiv prin apeluri la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, acesta are responsabilitatea de a informa victima, tutorele sau alt reprezentant legal despre dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului. De asemenea, polițistul trebuie să furnizeze formularul de cerere corespunzător, prevăzut în anexa nr. 1, în cazul în care victima decide să solicite acest ordin. Dacă victima alege să nu solicite ordinul provizoriu, i se va explica opțiunea de a depune o cerere pentru emiterea unui ordin de protecție conform articolului 12, iar formularul necesar, prevăzut în anexa nr. 2, îi va fi pus la dispoziție.

Informații Suplimentare

Pentru a consulta textul integral al legii nr. 26/2024, se poate accesa secțiunea relevantă de documente.

Este important de menționat că Legea 190 din 2018, la articolul 7, indică faptul că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele reglementări ale GDPR, atâta timp cât se menține un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile prezentate sunt de interes public și provin din surse publice accesibile.

Distribuie acest articol